SZYNKA ŚWIĄTECZNA PEKLOWANA I WĘDZONA.doc

(3 KB) Pobierz

PEKLOWANIE SZYNKI:

 

1 szynka wieprzowa

 

2,5 kg  ,

 

1 dkg saletry lub 5 dkg soli peklowej,

 

2 dkg cukru,

 

7 dkg soli lecz jeśli używacie soli peklowej wówczas  zwyklej soli proszę dać tylko 4dkg, 

 

ROZTWÓR DO PELKOWANIA:

 

Druga część mieszanki saletrowej ,4 ząbki czosnku, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki kolendry, 3 łyżki kminku, 2 duże liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego,5 kulek jałowca, 1 łyzka pieprzu mielonego, duży garnek

 

PELKOWANIE SZYNKI:

 

Mięso umyć , dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem,przełożyć wyłącznie do szklanego lub kamiennego pojemnika( nie używac plastików !!! )saletrę ,sól i cukier wymieszać, podzielić na pół i pierwszą połową mieszanki natrzeć dokładnie mięso z każdej strony , zafoliować lub zakryć pokrywą i przełożyć na 2 dni do lodówki , co 4-5 godzin obracać mięso ( i okrywać folia lub pokrywą ).

 

Z  drugiej części mieszanki saletrowej oraz wszystkich przypraw gotujemy wywar przez 15 minut, po czasie studzimy go calkowicie i wkładamy do niego nasze zapeklowane,lecz wcześniej spłukane z mieszanki pod bieżącą wodą nasze mięsko , w takim roztworze trzymamy szyneczkę 3 dni w lodówce, pamiętając o tym, że -  co 6 godzin trzeba ją obrócić -  mięso musi być całkowicie zalane roztworem ( można je obciążyć deseczką ).

 

Po upływie 3 dni wyciągamy szynkę z laki, spłukujemy pod bieżącą wodą, okręcamy sznurkiem i pozostawiamy poprzez powieszenie jej do ocieknięcia i wysuszenia na 7 dni w przewiewnym miejscu , następnie po uplywie 7 dni naszą szynkę owijamy w papier do pieczenia wieszamy ja do wędzenia w wędzarni lub na drążku umieszczonym nad beczką pozbawioną dna i ustawioną na cegłach nad paleniskiem- w ten sposób dym unosi się w gorę beczki i unosi nad szynką .

 

Do wędzenia powinno się używać trocin dębu lub drewna dębowego oraz gałęzi jałowca lub jego jagód- pamiętaj szynka nie może być opiekana , tylko i wyłącznie ma być wędzona.

 

 

Technika wędzenia jest różna:

 

- można wędzić w jeden dzień przez 6 - 7 godzin

- dobrze jest wędzić przez kolejne 3 dni po 2 - 3 godziny dziennie.

 

Zawsze po uwędzeniu szynkę powinno się powiesić w suchym i przewiewnym miejscu na 1-2 dni, a następnie przełożyć dopiero do lodówki.

 

U W A G A

Szczytem marzeń naszego podniebienia jest taka uwędzoną szynkę zamoczyć na dobę w zimnej wodzie, następnie przełożyć ją do pustego garnka i zalać wrzątkiem, a następnie gotować  2,5 godziny na małym gazie, pamiętająć , ze płyn musi zakrywać mięso (dolewać w razie  wyparowania ciepłą wodę), ostudzić szynkę w tej wodzie , w której sie gotowała . Przenieść do osuszenia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin