Bigos po myśliwsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Bigos po myœliwsku

Bigos po myśliwsku

 

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

pół główki białej kapusty (około 50 dag)

3 suszone grzyby

cebula

kwaśne jabłko

kiszony ogórek

10 suszonych śliwek

po 20 dag: wędzonego boczku, wieprzowiny, wołowiny i kiełbasy

2 liście laurowe

5 ziaren jałowca

4 ziarna ziela angielskiego

łka przecieru pomidorowego

l

pieprz

cukier

 

Kapustę kiszoną przepłucz w zimnej wodzie, po czym wyciśnij i posiekaj. Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, po czym zagotuj. Teraz posiekaj białą kapustę i zagotuj ją w osobnym garnku. Mięsa pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i przełóż do rondla. Dodaj uprzednio namoczone grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły), wszystkie składniki gotuj, aż miękkie. Potem połącz je z kiszoną kapustą.

 

Boczek pokrój w paseczki i przesmaż. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do boczku i też przesmaż. Następnie dodaj pokrojoną w półksiężyce kiełbasę i znów przesmaż. Wszystko wymieszaj z kiszoną kapustą, dodaj ugotowaną białą kapustę oraz posiekane śliwki. Gotuj na małym ogniu minimum półtorej godziny. Pod koniec dodaj starte na tarce jabłko, ogórek kiszony i przecier pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Podawaj z ciemnym pieczywem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin