Hamburgery.rtf

(8 KB) Pobierz
Hamburgery

Hamburgery

 

Składniki:

50 dag wołowiny bez kości

3 cebule średniej wielkości

2 żółtka

pomidor

kilka listków sałaty

ogórek świeży

ogórek konserwowy

1-2 łki mąki lub tartej bułki

łeczka kaszy manny

10 dag sera żółtego (ewentualnie)

gałka muszkatołowa

pieprz

l lub Ziarenka Smaku WINIARY

okrąe bułeczki do hamburgerów

uszcz do smażenia

 

Mięso umyj, pokrój na małe kawałki i zmiel. Dwie cebule drobniutko pokrój, zeszklij na oleju, przestudź, połącz z mięsem, żółtkami, kaszą manną. Dokładnie wymieszaj, przypraw odrobiną startej gałki muszkatołowej, pieprzem i Ziarenkami Smaku.

 

Z masy uformuj kilka małych, okrąych, płaskich kotletów, oprósz je mą lub tartą buł i usmaż z obu stron na gorącym tłuszczu. W rondlu rozgrzej trochę oleju i zrumień na nim pokrojoną w pierścionki trzecią cebulę.

 

Gotowe gorące hamburgery przykryj warstwą usmażonej cebuli, włóż w nagrzane w piekarniku okrąe bułeczki, wyścielone sałatą, pokrojonymi w plasterki ogórkami i pomidorem. Możesz też przykryć plasterkami sera.

 

Hamburgery można też podawać z frytkami i surówką z pora, papryki i ogórków kiszonych.

 

Specjalne okrąe bułeczki z sezamem do hamburgerów i paluszki do hot dogów można kupić w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin