Pomidory mięsem faszerowane.rtf

(7 KB) Pobierz
Pomidory miêsem faszerowane

Pomidory mięsem faszerowane

 

Składniki na 4 porcje:

8 pomidorów średniej wielkości

20 dag mielonego mięsa wieprzowego

2 łki błyskawicznych płatków ryżowych

2 łki musztardy

aska łeczka Jarzynki WINIARY

czek posiekanej natki pietruszki

3/4 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)

2 cebule

jajo

3 łki oleju

l

 

Jajo wymieszaj z musztardą i ł oleju, po kolei dodawaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Następnie włóż mięso, płatki ryżowe oraz przypraw do smaku Jarzynką i solą. Całość dokładnie wyrób na jednolitą masę i dopraw solą do smaku.

 

Pomidory umyj, od strony szypułki zetnij z każdego "wieczko", bardzo delikatnie usuń ze środka miąższ. Napełnij je przygotowanym wczniej nadzieniem i nakryj "wieczkiem". Faszerowane pomidory ułóż w płaskim żaroodpornym naczyniu. Wlej na dno resztę oleju. Wstaw do nagrzanego piekarnika i duś pod przykryciem, co pewien czas podlewając je bulionem.

 

Po upieczeniu podawaj na ciepło z buł. Pomidory możesz też podać jako gorą przekąskę, nadziewając je posiekanymi i przesmażonymi pieczarkami z ryżem na sypko.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin