Chlebek wiktoriański
Składniki na ciasto:
§ 2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych
§ 1 łyżeczka cukru
§ 300ml mleka
§ 500g mąki pszennej typ 550
§ 1,5 łyżeczki soli
na glazurę:
§ 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie ciasta chlebowego:
Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.
Dużą (25cm) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.
Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 200°C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.
Ten delikatny mleczny chleb jest przysmakiem od czasów Królowej Wiktorii. Nadaje się świetnie do robienia tostów. Bardzo elegancka forma, w kształcie litery S. Ciasto daje się dobrze formować, równie łatwo udaje się z niego upleść warkocz.
agaaga268