Krewetki w pikantnym ryżu z pieczarkami
•
400 g pieczarek, 400 g krewetek królewskich, 300 g ryżu, 2 cebule,
1 szkl. śmietany 18% lub jogurtu, 2 łyżeczki curry w proszku,
kilka kropel Tabasco, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, jasny sos sojowy
po 1 łyżeczce: utłuczonych ziaren kolendry, kminku i kardamonu.
1.
Obrane krewetki mieszamy z sosem sojowym i odstawiamy w chłodne miejsce.
2.
Pieczarki w zależności od wielkości kroimy w ćwiartki bądź ósemki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie oliwy z całością masła około 2 minut. Dodajemy pieczarki i kiedy zmiękną dolewamy mieszaninę śmietany z curry i tabasco. Dusimy około 15 min.
3.
W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie z kminkiem, kolendrą i kardamonem.
4.
Kiedy ryż i grzyby są gotowe na pozostałej oliwie, na dużym ogniu podsmażamy krewetki około 2-3 minuty. Jeśli przesadzimy z czasem smażenia krewetek staną się gumowate i twarde.
5.
Ryż przekładamy na talerze, na niego dajemy grzyby i na końcu krewetki. Serwujemy natychmiast - gorące.
stanislaw.z6