Placek ementalski.rtf

(6 KB) Pobierz
Placek ementalski

Placek ementalski

 

Składniki na 8 porcji:

ciasto:

2 szklanki mąki

20 dag masła

2 żółtka

łka gęstej śmietany

Jarzynka WINIARY

nadzienie:

15 dag ementalera

pół szklanki gęstej śmietany

łeczka masła

3 jaja

gałka muszkatołowa

l

pieprz

 

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i wstaw je do lodówki na 30 minut.

 

Ser zetrzyj na tarce, śmietanę wymieszaj z jajami, solą i pozostałymi przyprawami. Blachę wysmaruj tłuszczem, oprósz buł tartą i wylep ciastem. Posyp je równą warstwą startego sera, na wierzchu rozłóż kawałeczki masła.

 

Placek zalej przygotowaną śmietaną, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) na 45 minut. Placek krój dopiero po ostudzeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin