Pizza capricciosa
Składniki na ciasto: ( z przepisu wychodzi 1 krążek ciasta, o średnicy 30 cm.) - 15 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie aktywnych suchych drożdży - 2/3 szklanki letniej wody (150 ml) - 2 - 2,5 szklanki mąki - 1 łyżeczka soli - oliwa do wysmarowania blaszkiEtapy przygotowania ciasta:1.Przygotowanie rozczynu:Włóż drożdże do małej miski. Dodaj połowę letniej wody. Mieszaj delikatnie, aż się rozpuszczą. Odstaw miskę na 10- 15 min. Na powierzchni utworzy się piana. Zanim dodasz rozczyn do ciasta, jeszcze raz go wymieszaj.2.Mieszanie ciasta:Wsyp mąkę do dużej miski i posól. Zrób w niej dołek i wlej w niego rozczyn z drożdży, resztę letniej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką. Mieszaj ,aż zniknie prawie cała sypka mąka.3.Wyrabianie ciasta:Naciśnij ciasto, żeby je nieco spłaszczyć. Chwyć przeciwległy koniec, zawiń je krótko w swoim kierunku, po czym ponownie odsuń od siebie nasadą dłoni. Ruchami nadgarstków przysuń je do siebie, zawiń przeciwległy koniec, obróć o 90 stopni i ponownie odsuń je od siebie. Powtarzaj te ruchy najdelikatniej jak potrafisz, przez 7-8 minut. Kiedy ciasto będzie już sprężyste i przestanie się kleić do rak i blatu, podnieś je do góry i kilkatrotnie uderz nim o powierzchnię blatu. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pod powierzchnią powinno być widać pęcherzyki powietrza, a naciciśnięte ciasto powinno wracać do poprzedniego kształtu.4.Wyrastanie ciasta:Wyrobione ciasto włóż do dużej czystej miski i przykryj ściereczką. Podczas wyrastania, ciasto powinno zwiększyc swoją objętość dwukrotnie. Można to sprawdzić w ten sposób:włóż palec w ciasto i przekonaj się ,czy pozostanie w nim odcisk, jeśli tak ciasto jest gotowe.Kiedy skończy się wyrastanie, ugniataj ciasto przez minutę na lekko oprószonym blacie .Podziel ciasto na tyle kawałków ile chcesz upiec pizz.Rękami lub wałkiem nadaj mu odpowiedni kształt. Nasadą dłoni i palcami rozciągaj ciasto, żeby nadać mu kształt okrgły.Na koniec wykonaj palcami brzeżek wokół pizzy, żeby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.Przełóż placek na wysmarowaną tłuszczem blachę. Pozostaw ciasto na blaszce przez 10 min.Po tym czasie nakładaj nadzienie.Moje nadzienie: - sos pomidorowy (użyłam Sosu cygańskiego) - szynka - boczek wędzony - pieczarki - suszone pomidory - czosnek - cebulka - starty ser żółty - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól, pieprz , oreganoNa ciasto na blaszce ,wpierw wylewamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy go po całej powierzchni pizzy.Następnie wykładamy pozostałe składniki farszu, na wierzch ser. Całość skrapiamy łyżką oliwy z oliwek.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 250 stopniach C. ( w termoobiegu),przez 15-20 minut, (ja piekłam 15 min.).Pizzę podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Moja pizza najlepiej smakowała z sosem czosnkowo-koperkowym, własnej produkcji :)Sos czosnkowo-koperkowy - 100 g serka śmietankowego - kika łyżek jogurtu naturalnego - garść posiekanego koperku - 2 ząbki czosnku ( wycisnąć przez praskę) - odrobina przyprawy jarzynkiWszyskie składniki wymieszać , tak aby utworzyć płynną ale i lekko gęstawą konsystencję. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)
joly