Puree z burakowPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.800 g burakow cwiklowych,2 kwasne jablka,60 g sloniny,1/2 cytryny,1/2 lyzki maki,2 lyzki smietany 30%,cukier, sol.1. Buraki i jablka umyc, obrac cienko ze skorki i zetrzec na tarce o duzych otworach. Slonine drobno pokroic, wlozyc do garnka, stopic, dodac starte buraki z jablkami, razem z sokiem, ktory puscily, wcisnac sok z cytryny, dodaccukier, sol. Przykryc buraki i dusic na malym ogniu 30 min. Nastepnie dodacsmietane wymieszana z maka. Dusic jeszcze 10 min. Podawac do wolowiny lubdziczyzny. Do puree mozna dodac 2 lyzki wisni z konfitury.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 10.
joly