Składniki:• ogórki małe 4 kg• cebula 1 kg• marchew 1 kg• papryka czerwona 1 kg• czosnek 1 główka • sól 3 łyżki
Zalewa:• ocet 10% 1,5 szklanki• cukier biały 1,5 szklanki• olej roślinny 1,5 szklanki
Sposób przyrządzenia:W garnku gotujemy ocet z cukrem i studzimy. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką do dużej miski. Solimy i zostawiamy na dwie godziny. W tym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ja na dużych oczkach, cebule kroimy w kostkę i paprykę po dokładnym umyciu także. Wszystkie te warzywa wrzucamy do drugiej miski, dodajemy posiekany czosnek. Z ogórków odlewamy nadmiar soku i dodajemy pozostałe warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Do zalewy dodajemy olej i mieszamy. Nakładamy sałatkę do słoików ugniatając ją trochę. Zalewamy zalewą tak do 3/4 wysokości słoika. Zakręcamy.Pasteryzujemy od 15- 25 minuty w zależności od wysokości słoika.
jkl32