Wieprzowe polędwiczki ze śliwkami.doc

(21 KB) Pobierz
Wieprzowe polędwiczki ze śliwkami

Wieprzowe polędwiczki ze śliwkami

 

 

Smak mięsa ze śliwkami stwarza całość, która nie wymaga uzupełnień - może jedynie z wyjątkiem dobrego półwytrawnego wina.

 

polędwiczki wieprzowe 3 szt

suszone śliwki kalifornijskie 25 dag

białe wytrawne wino 40 ml

masło 2 łyżki

mąka 2 łyżki

sól

pieprz

śmietana 22% 150 ml

 

 

Śliwki opłukać, włożyć do naczynia i zalać winem, moczyć około je tak około 1 godziny.

Polędwiczki pokroić na poprzeczne plastry grubości ponad 2 cm, rozpłaszczyć je dłońmi po obu stronach i oprószyć mąką.

 

Rozpuścić masło na patelni, ułożyć mięso i zrumienić z obu stron.

Jeśli to konieczne, smażyć w 2 partiach.

Podsmażone w ten sposób kawałki polędwiczki zebrać na 1 patelnię, dolać 3/4 części wina z namoczonych śliwek i dusić całość pod przykryciem około 20 minut.

 

Po tym czasie odlać z patelni sos do garnuszka i gotować go tak długo, aż odparuje około 1/4 swojej objętości.

Połowę śliwek zmiażdżyć widelcem i dodać do wywaru, następnie dołożyć śmietanę i rozprowadzić mieszając, dobrze połączyć z całością.

 

Gdy sos będzie już dość gęsty, dodać resztę śliwek, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Do tak przygotowanego sosu włożyć mięso i zagrzać razem przez chwilę, tak by smaki się połączyły. Potrawa ta najsmaczniejsza jest z odrobiną ryżu. Inne dodatki są zbędne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin