Składniki:
Ciasto:
· 30 dag mąki
· 10 dag cukru
· 1 jajko
· 10 dag masła
· 2 łyżki mleka
· 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
· 20 dag mielonych orzechów włoskich
· 2 jajka
· 3 łyżki gęstej śmietany
· 1 łyżka rumu
Lukier:
· 2 łyżki śmietany
· 15 dag cukru pudru
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany i rumem.
Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany.
Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku i wstawić do lodówki na pół godziny.
Schłodzoną roladę włożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany wymieszanej z żółtkiem.
Piec około 1 godziny w temperaturze 190 °C.
Wystudzoną roladę posmarować lukrem utartym z cukru pudru i śmietany.
kagalu