Rolada orzechowa.doc

(21 KB) Pobierz
Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

 

Składniki:

Ciasto:

·            30 dag mąki

·            10 dag cukru

·            1 jajko

·            10 dag masła

·            2 łyżki mleka

·            1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

·            2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

·            20 dag mielonych orzechów włoskich

·            10 dag cukru

·            2 łyżeczki cukru waniliowego

·            2 jajka

·            3 łyżki gęstej śmietany

·            1 łyżka rumu

Lukier:

·            2 łyżki śmietany

·            15 dag cukru pudru

 

Sposób wykonania:

 

Z podanych składników zagnieść ciasto.

Jajko i jedno białko ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, 1 łyżką śmietany i rumem.

Ciasto rozwałkować na cienki prostokąt, następnie posmarować brzeg dłuższego boku żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany.

Masę orzechową wyłożyć na placek, zwinąć go zaczynając od dłuższego boku i wstawić do lodówki na pół godziny.

Schłodzoną roladę włożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Wierzch ciasta posmarować resztą śmietany wymieszanej z żółtkiem.

Piec około 1 godziny w temperaturze 190 °C.

Wystudzoną roladę posmarować lukrem utartym z cukru pudru i śmietany.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin