Kokosowe z galaretką
Ciasto:- 2 jajka + 2 żółtka- 2/3 szkl. cukru- 3/4 szkl. mąki- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1-2 łyżeczki kakaoMasa:- 20 dag wiórków kokosowych- 2 szkl. mleka- 1/2 kostki Kasi- 2 łyżki cukru pudru- 2 białkaPonadto:- galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)- ok. 2 paczki herbatników (zależnie od wielkości blaszki - mają pokryć całą powierzchnię)Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.Polewa:- 1/3 Kasi- 1 łyżka wody- 1 czubata łyżka kakao- 4 łyżki cukru
Białka ubić , dodać cukier , następnie żółtka i ubijać do momentu , aż masa będzie kremowa , a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao , delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki (u mnie 20 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką (ja wolałam wyłożyć pergaminem). Piec w temp. 200 st.C. przez 15 - 20 minut.Wiórki kokosowe gotować w mleku , od czasu do czasu mieszając , do momentu , aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek (kiedyś robiłam dokładnie w ten sam sposób , ale tym razem pianę ubiłam z cukrem pudrem , wymieszałam z gorącymi wiórkami kokosowymi i dopiero po ostudzeniu dodałam do utartego masła).Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie , zalać tężejącą galaretką , a na wierzchu poukładać herbatniki. Całość polać polewą czekoladową.Wszystkie składniki włożyć do garnuszka i ciągle mieszając podgrzewać na małym ogniu do chwili zagotowania. Przestudzić i polać ciasto
sewulka