Składniki:
· 175 g miękkiego masła
· 130 g cukru pudru
· 3 roztrzepane jajka
· 250 g mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· 50 g maku
· starta skórka z 2 pomarańczy
· starta skórka z 2 cytryn
· 4 łyżki jogurtu naturalnego
Na pokrycie:
· 250 g serka mascarpone
· sok i starta skórka z 1 małej pomarańczy
· starta skórka z 1 cytryny
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować (składniki powinny mieć temperaturę 'pokojową'), na końcu dodając startą skórkę z cytrusów. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i piec około 45 minut do 1 godziny (piekłam 1 godzinę), a w razie potrzeby nawet dłużej, w temperaturze 150ºC. Patyczek wyciągnięty z ciasta powinien być suchy, bez wilgotnych strzępków ciasta (zakalec bardzo lubi ten typ ciasta).
Serek mascarpone ubić z sokiem z pomarańczy. Wyłożyć na ostudzone ciasto, pokrywając górę i boki. Udekorować startą skórką z cytrusów.
Smacznego :)
sewulka