Kame no Kare Raisu
· 40-50 dag mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego,
· 10 dag wędzonego boczku (można zastąpić kilkoma plasterkami bekonu lub baleronu jeśli ktoś boi się tłuszczu ;)),
· 4 średnie ziemniaki,
· 2-3 duże marchewki,
· 2 duże cebule,
· łyżka sosu sojowego,
· opakowanie przyprawy curry,
· łyżeczka chilli/pieprzu kayene,
· łyżka + mała łyżeczka oleju,
· ryż (4 porcje),
Przepis na 4 porcje.
Cebulę kroimy w pióra, marchew w grube półplasterki, ziemniaki w dużą kostkę, boczek w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, potem dodajemy mięso, polewamy sosem sojowym i podsmażamy rozdrabniając drewnianą łyżką lub łopatką. Dodajemy marchew i boczek, zalewamy do połowy wodą i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie już lekko miękka. W tym czasie w rondelku podsmażamy (na łyżeczce oleju) przyprawy – powinny się lekko spienić i zbrązowieć. Do rondelka dodajemy chochlę płynu z garnka, mieszamy i wlewamy do gara. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy ryż.
Podajemy w głębokim talerzu, tak by połowę zajmował ryż, a drugą połowę sos. Jemy łyżką.
Smacznego J
Vila