Kame no Kare Raisu.doc

(35 KB) Pobierz

Kame no Kare Raisu

 

·         40-50 dag mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego,

·         10 dag wędzonego boczku (można zastąpić kilkoma plasterkami bekonu lub baleronu jeśli ktoś boi się tłuszczu ;)),

·         4 średnie ziemniaki,

·         2-3 duże marchewki,

·         2 duże cebule,

·         łyżka sosu sojowego,

·         opakowanie przyprawy curry,

·         łyżeczka chilli/pieprzu kayene,

·         łyżka + mała łyżeczka oleju,

·         ryż (4 porcje),

 

Przepis na 4 porcje.

 

Cebulę kroimy w pióra, marchew w grube półplasterki, ziemniaki w dużą kostkę, boczek w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, potem dodajemy mięso, polewamy sosem sojowym i podsmażamy rozdrabniając drewnianą łyżką lub łopatką. Dodajemy marchew i boczek, zalewamy do połowy wodą i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie już lekko miękka. W tym czasie w rondelku podsmażamy (na łyżeczce oleju) przyprawy – powinny się lekko spienić i zbrązowieć. Do rondelka dodajemy chochlę płynu z garnka, mieszamy i wlewamy do gara. Dodajemy ziemniaki, mieszamy i dalej dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie przygotowujemy ryż.

Podajemy w głębokim talerzu, tak by połowę zajmował ryż, a drugą połowę sos. Jemy łyżką.

 

 

Smacznego J

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin