ZUPY MLECZNE.doc

(41 KB) Pobierz
ZUPY MLECZNE

 


 

 

 

 

 

ZUPY MLECZNE

 

 

 

Mleczna z kluskami z płatków ziemniaczanych

Składniki

·         płatki ziemniaczane 1,5 szklanki

·         mleko 6 szklanek

·         masło 1 łyżka

·         jajko 1 szt

·         sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Płatki ziemniaczane zmoczyć małą ilością wody. Kiedy napęcznieją dodać jajko, wymieszać i zrobić małe kulki i ugotować je w wodzie. Dolać gotującego się mleka, posolić i dołożyć masło.

Mleczna zupa z ziemniakami

Składniki

·         ziemniaki pokrojone w kostkę 25 dag

·         ocet winny 1 łyżka

·         sól 1 szczypta

·         masło 1 dag

·         mąka pszenna 1 łyżka

·         vegeta 1 szczypta

·         mleko 1 szklanka

·         chrzan utarty 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki zalać 2 szklankami wody, ugotować do miękkości pod przykryciem i zakwasić odrobiną octu. Mąkę i ekstrakt drożdżowy zasmażyć na maśle na jasny kolor, rozprowadzić mlekiem, wymieszać tak by zasmażka była jednolita i dodać do gotujących się ziemniaków. Stale mieszając, dogotować zupę, a na koniec osolić, wsypać chrzan i już nie gotować.

 

Zimowa owsianka

Składniki

·         mleko 1/2 litra

·         płatki owsiane 9 łyżek

·         kasza kukurydziana 2 łyżki

·         jabłko 1 szt

·         cynamon 1/2 łyżeczki

·         rodzynki 7 szt

·         cukier waniliowy 1 torebka

·         konfitury 2 łyżki

Sposób przyrządzenia

Mleko zagotować z cynamonem i cukrem waniliowym. Do wrzącego wsypać płatki owsiane i kaszę kukurydzianą, gotować mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, dodać pokrojone w kostkę jabłko i sparzone rodzynki. Mieszając gotować do gęstości, a jabłka mają być miękkie. Przełożyć do salaterki i dekorować.

Zupa czekoladowa z orzechami

Składniki

·         czekolada gorzka 10 dag

·         mleko 500 ml

·         śmietanka 500 ml

·         cukier 10 dag

·         żółtka 4 szt

·         kakao 5 dag

·         likier 3 łyżki

·         śmietanka kremówka 125 ml

·         orzechy 15 dag

Sposób przyrządzenia

Czekoladę położyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao. Dobrze rozbić , zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać. Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Ubijać trzepaczką, by się żółtka nie ścięły. Pod koniec wlać likier, wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki. Orzechy grubo posiekać, ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną.

 

 

Zupa jogurtowa

Składniki

·         kasza jęczmienna 4 łyżki

·         rosół 2,5 szklanki

·         jogurt 1 szklanka

·         cebula 1 szt

·         masło 1 łyżka

·         mięta 4 łyżki

·         sól 1/2 łyżeczki

·         bułka czerstwa 2 szklanki

·         twaróg 1 szklanka

·         pieprz 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Kaszę zalać wodą i zostawić na noc, odcedzić, gotować do miękkości w rosole 15 minut. Na rozgrzanym maśle usmażyć cebulę, do przezroczystości. Dodać do zupy razem z miętą, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 30 minut. Pięć minut przed podaniem zdjąć zupęz ognia. Po 3 minutach wlać jogurt połączony z małą ilością zupy.

Zupa mleczna z płatkami ziemniaczanymi

Składniki

·         płatki ziemniaczane 12 dag

·         mleko 6 szklanek

·         cukier 2 łyżki

·         masło 1 łyżka

·         sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Płatki ziemniaczane włożyć do małej ilości wrzącej wody na 5 minut, dodać gorące mleko, ugotować. Przed końcem gotowania dodać sól i cukier. Gotową zupę przyprawić masłem.

 

 

 

 

 

 

Zupa mleczna z ziemniakami i marchewką

Składniki

·         ziemniaki 7 szt

·         marchewka 4 szt

·         mleko 6 szklanek

·         masło 2 łyżki

·         cukier 1 łyżka

·         sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia

Marchew pokroić na małe kawałki, a ziemniaki na większe. Marchew gotować w małej ilości osolonej wody przez 20 minut. Dołożyć pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości. Większość wywaru zlać, a zupę zalać gotującym się mlekiem, dodać masło oraz cukier i zagotować.

Zupa nic

Składniki

·         jajka 6 szt

·         cukier 20 dag

·         mąka ziemniaczana 1,5 łyżki

·         mleko 2,5 litra

·         cukier puder 2 łyżki

·         cukier waniliowy 1 paczka

Sposób przyrządzenia

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotować, wlać kilka łyżek do utartych żółtek, rozmieszać. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka, aż zupa zgęstnieje, nie gotować. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i kłaść łyżką na gotującą się wodę. Zagotować pod przykryciem, wyjąć pianki i połączyć je z przygotowaną zupa, ostudzić.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin