ZUPY MLECZNE
· płatki ziemniaczane 1,5 szklanki
· mleko 6 szklanek
· masło 1 łyżka
· jajko 1 szt
· sól 1 szczypta
Płatki ziemniaczane zmoczyć małą ilością wody. Kiedy napęcznieją dodać jajko, wymieszać i zrobić małe kulki i ugotować je w wodzie. Dolać gotującego się mleka, posolić i dołożyć masło.
· ziemniaki pokrojone w kostkę 25 dag
· ocet winny 1 łyżka
· masło 1 dag
· mąka pszenna 1 łyżka
· vegeta 1 szczypta
· mleko 1 szklanka
· chrzan utarty 1 łyżeczka
Ziemniaki zalać 2 szklankami wody, ugotować do miękkości pod przykryciem i zakwasić odrobiną octu. Mąkę i ekstrakt drożdżowy zasmażyć na maśle na jasny kolor, rozprowadzić mlekiem, wymieszać tak by zasmażka była jednolita i dodać do gotujących się ziemniaków. Stale mieszając, dogotować zupę, a na koniec osolić, wsypać chrzan i już nie gotować.
· mleko 1/2 litra
· płatki owsiane 9 łyżek
· kasza kukurydziana 2 łyżki
· jabłko 1 szt
· cynamon 1/2 łyżeczki
· rodzynki 7 szt
· cukier waniliowy 1 torebka
· konfitury 2 łyżki
Mleko zagotować z cynamonem i cukrem waniliowym. Do wrzącego wsypać płatki owsiane i kaszę kukurydzianą, gotować mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, dodać pokrojone w kostkę jabłko i sparzone rodzynki. Mieszając gotować do gęstości, a jabłka mają być miękkie. Przełożyć do salaterki i dekorować.
· czekolada gorzka 10 dag
· mleko 500 ml
· śmietanka 500 ml
· cukier 10 dag
· żółtka 4 szt
· kakao 5 dag
· likier 3 łyżki
· śmietanka kremówka 125 ml
· orzechy 15 dag
Czekoladę położyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 minuty. Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao. Dobrze rozbić , zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać. Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Ubijać trzepaczką, by się żółtka nie ścięły. Pod koniec wlać likier, wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki. Orzechy grubo posiekać, ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną.
· kasza jęczmienna 4 łyżki
· rosół 2,5 szklanki
· jogurt 1 szklanka
· cebula 1 szt
· mięta 4 łyżki
· sól 1/2 łyżeczki
· bułka czerstwa 2 szklanki
· twaróg 1 szklanka
· pieprz 1 szczypta
Kaszę zalać wodą i zostawić na noc, odcedzić, gotować do miękkości w rosole 15 minut. Na rozgrzanym maśle usmażyć cebulę, do przezroczystości. Dodać do zupy razem z miętą, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 30 minut. Pięć minut przed podaniem zdjąć zupęz ognia. Po 3 minutach wlać jogurt połączony z małą ilością zupy.
· płatki ziemniaczane 12 dag
· cukier 2 łyżki
Płatki ziemniaczane włożyć do małej ilości wrzącej wody na 5 minut, dodać gorące mleko, ugotować. Przed końcem gotowania dodać sól i cukier. Gotową zupę przyprawić masłem.
· ziemniaki 7 szt
· marchewka 4 szt
· masło 2 łyżki
· cukier 1 łyżka
Marchew pokroić na małe kawałki, a ziemniaki na większe. Marchew gotować w małej ilości osolonej wody przez 20 minut. Dołożyć pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości. Większość wywaru zlać, a zupę zalać gotującym się mlekiem, dodać masło oraz cukier i zagotować.
· jajka 6 szt
· cukier 20 dag
· mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
· mleko 2,5 litra
· cukier puder 2 łyżki
· cukier waniliowy 1 paczka
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotować, wlać kilka łyżek do utartych żółtek, rozmieszać. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka, aż zupa zgęstnieje, nie gotować. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i kłaść łyżką na gotującą się wodę. Zagotować pod przykryciem, wyjąć pianki i połączyć je z przygotowaną zupa, ostudzić.
marzena_kaszowska