SŁODKOŚCI.doc

(130 KB) Pobierz
SŁODKOŚCI

                                      SŁODKOŚCI

 

Masło orzechowe

potrzebującym odpowiedzi tutaj na blogu w miarę możliwości pomagać.

Składniki na przepis podstawowy:

·         2 szklanki podpieczonych solonych orzeszków ziemnych*

* jeśli używamy niesolonych orzeszków, wtedy trzeba dodać soli, do smaku

** orzeszki podpiekamy na suchej patelni lub na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając od czasu do czasu

Orzeszki umieścić w malakserze (food - procesorze) i miksować przez około 12 - 15 minut. Będą one zmieniały stopniowo swoją konsystencję, aż powstanie gładka, oleista, smarowna masa.

Gotowe masło przechowywać zamknięte w lodówce, do miesiąca. Od czasu do czasu może wymagać zamieszania, jeśli zacznie oddzielać się olej.

Rogaliki ziemniaczane z marmoladą

Składniki:

·         350 g mąki pszennej

·         250 g ugotowanych ziemniaków

·         150 g cukru pudru

·         1 jajko

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego

·         twarda marmolada, na nadzienie

·         1 jajko, do posmarowania rogalików przed pieczenie

Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części i cienko rozwałkować (na grubość około 2 - 3 mm).

Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 - 12 trójkątów, na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi formować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, można oprószyć perłowym cukrem.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w

 

temperaturze 170ºC, na złoty kolor.

Muffinki czekoladowe z malinami

Składniki na 12 - 14 sztuk:

·         225 g mąki pszennej

·         2 łyżki kakao

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

·         100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)

·         2 jajka

·         300 ml kwaśnej śmietany

·         80 g brązowego cukru

·         60 g białego cukru

·         80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

·         2 szklanki malin (mogą być mrożone)

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać maliny, groszki czekoladowe, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z malinami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka.

Włoski sernik z serem ricotta

:-). 

Składniki na spód:

·         90 g masła, miękkiego

·         1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru

·         1 jajko

·         220 g mąki pszennej

·         1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wszystkie składniki na spód wyrobić (można w malakserze). Dno formy wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne (lub suchy ryż, fasolę) w celu obciążenia i piec 10 minut w temperaturze 180ºC, następnie usunąć papier i obciążenie, podpiekać kolejne 15 minut lub do złotego koloru. Ostudzić.

Składniki na masę serową:

·         1 kg ricotty

·         1 łyżka skórki otartej z cytryny

·         1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny

·         5 jajek

·         1 szklanka drobnego cukru (lub mniej wedle smaku)

·         1/4 szklanki (40 g) sułtanek

·         1/4 szklanki (80 g) kandyzowanych owoców*

·         1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować serek ricotta. Z opakowania odlać wodę. Serek odcisnąć na sitku, przez gazę lub lniany ręczniczek, by usunąć nadmiar płynu.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować (krótko) na jednolitą masę, pod koniec dodając bakalie. Wylać na podpieczony spód.

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 70 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Wystudzić, schłodzić przez 3 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem (niekoniecznie

Rocky Road ('kocie łby')

Składniki na 24 kawałki:

·         125 g masła

·         300 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

·         3 łyżki golden syrupu

·         200 g herbatników (np. Rich Tea, petitków)

·         100 g mini marshmallows

·         2 łyżki cukru pudru do oprószenia

Masło, połamaną czekoladę i golden syrup umieścić w garnuszku i roztopić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Odlać pół szklanki (125 ml) i odłożyć na później.

Do reszty dodać połamane herbatniki, marshmallow, wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 24 na 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Równo rozłożyć całą mieszankę, wciskając trochę w dno. Na wierzch wylać odlaną czekoladę i wyrównać.

Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kwadraty

 

 

 

 

Aksamitny czekoladowy sernik z wiśniami (na zimno

 

Składniki na spód:

·         100 g ciastek digestive (EW HERBATNIK)

·         40 g masła, roztopionego

·         1 łyżka kakao

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Ciastka, kakao, roztopione masło umieścić w malakserze i zmiksować na 'mokry piasek'. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno formy, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

·         500 g serka mascarpone, schłodzonego

·         3/4 szklanki cukru pudru

·         300 ml śmietany kremówki, schłodzonej

·         1 łyżka pasty waniliowej, ekstraktu z wanilii lub cherry brandy (tej ostatniej można dodać więcej)

·         300 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej

·         400 - 500 g świeżych wiśni, wydrylowanych

Serek mascarpone przełożyć do naczynia i wymieszać łyżką z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. Dodać pastę waniliową, wymieszać. Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszając (łyżką).

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej w celu jej rozrzedzenia i dokładnie lecz delikatnie wymieszać (ja to już zrobiłam na bardzo wolnych obrotach miksera, cały czas obserwując masę). Dodać wiśnie, wymieszać.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Włożyć do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).

Przed podaniem oprószyć kakao.

Tiramisu z białą czekoladą i malinami (bez jajek)

Składniki na 4 - 6 osób:

·         3/4 opakowania podłużnych biszkoptów (Savoiardi, Boudoir fingers)

·         pół szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy (ostudzonej)

·         250 g serka mascarpone

·         250 ml śmietany kremówki 36%

·         40 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej

·         20 ml likieru Ameretto

·         kakao, do oprószenia

·         około 350 g świeżych malin

Przygotować naczynie tiramisu - u mnie nieduży pucharek, o średnicy górnej 17,5 cm.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając roztopioną czekoladę. Zmiksować. Dodać serek mascarpone i delikatnie zmiksować (tylko do połączenia się składników i zlikwidowania grudek). Uwaga: przy zbyt długim ubijaniu zarówno kremówka jak i mascarpone mogą się zwarzyć, więc nie ubijamy dłużej, niż to konieczne. Dodać likier Amaretto i zmiksować (dosłownie dwa obroty miksera). Masa będzie dość rzadka.

Biszkopty nasączyć w kawie, na chwilę je w niej zanurzając, ułożyć na dnie naczynia. Na to wylać połowę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Nasączać kolejne biszkopty i wyłożyć je jako kolejną warstwę. Na nie wyłożyć resztę ubitej masy z mascarpone, wyrównać. Włożyć do lodówki na całą noc (masa dopiero wtedy osiągnie odpowiednią konsystencję).

Kolejnego dnia deser wyjąć z lodówki, oprószyć kakao. Na wierzch wyłożyć maliny. Podawać.

Przechowywać w lodówce.

Drożdżowe Rogalik

1 kg. mąki,
1/2 łyżeczki soli,
niepełna szklanka cukru,
3 żółtka ,1 jajko,
8 dag drożdży,
ok.2 szkl.mleka,
3/4 kostki masła,
rodzynki,czekolada,lukier.

Mąkę przesiać,dodać sól.
Zrobić dołek w mące,wkruszyć drożdże.
Posypać częścią cukru,zalać ciepłym mlekiem,lekko oprószyć mąką.
Odstawić pod przykryciem-do wyrośnięcia.
Dodać mleko,jajka,cukier-wyrobić.
Na końcu dodac stopione masło i rodzynki.
Dokładnie wyrobić-odstawić do wyrośnięcia.
Moje ciasto tym razem rosło w lodówce-chciałam spowolnić proces wyrastania-musiałam wyjść akurat z domu-
ale jak wróciłam ,to ciasto już ,,wypchnęło'' górną półeczkę do góry.
Więc chyba wyrastanie aż tak mocno nie zwolniło-mimo niskiej temperatury....
Z gotowego ciasta formować rogaliki
(podzielić ciasto na kilka porcji-każdą rozwałkować-nadając kształt koła,pokroić na ,,trójkąty''.Smarować nadzieniem-zwijać zaczynając od dłuższego brzegu-do środka.)
Odstawić aż lekko podrosną-na 5 min.
Posmarować roztrzepanym jajkiem,wstawić do nagrzanego piekarnika(ok.160-170st)i piec na złocisty kolor.

 

Marmurki Czekoladowe

225 g czekolady gorzkiej,
110g masła,
2/3 szkl cukru,
3 duże jajka,
cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 i 2/3 szklanki mąki,
cukier puder (do obtoczenia),

Rozpuścić czekoladę razem z masłem - w kąpieli wodnej.
Dobrze wymieszać-aby masa była bez grudek.
Ubić białka ze szczyptą soli,pod koniec dosypując cukier i cukier waniliowy.
Ubijać aż masa będzie lśniąca i cukier się rozpuści.
Wmieszać(na wolnych obrotach miksera),żółtka ,
a następnie mąkę z proszkiem.
Ciasto bardzo mocno schłodzić.
(albo zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce pod przykryciem;albo wstawić je do zamrażalnika-na ok.40-50 min.-zależy jak mocno zamraża Wasz zamrażalnik;)
Lepić kuleczki-wielkości orzecha włoskiego,obficie obtaczać w cukrze pudrze
(te mocniej obtoczone mają potem ładniejszy wzór)
i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiać do nagrzanego do 170-180 st.-piekarnika.
Piec ok. 15 min.
Nie przedłużać czasu pieczenia,bo ciasteczka będą zbyt wysuszone w środku;
a mają pozostać miękkie.
Polecam wszystkim ,którzy zamierzali się na nie skusić,a nie są pewni-
to naprawdę dobry wybór;)
Ciasteczka są tak efektowne ,że Wasi goście będą zachwyceni-nie tylko ich smakiem ,ale i tym ślicznym marmurkiem na wierzchu.

 

Tort Drożdżowy.

600-700 g mąki,
5 dag drożdży,
3-4 płaskie łyż. cukru,(ilość można zwiększyć),
ok.1.5-2 szkl. ciepłego mleka,
duża szczypta soli,
1 jajko i 2 żółtka,
60 g masła.

ok.400-500 g sera białego półtłustego,(można więcej)
2-3 żółtka,
4 łyż.cukru pudru,

Kruszonka.

Czereśnie.

Do przesianej mąki dodać sól.
Zrobić dołek w mące-wkruszyć drożdże,posypać cukrem ,zalać 1/2 szkl. mleka,posypać mąką ,przykryć na 5 minut.
Dodać jajko i żółtka,resztę mleka-zarobić ciasto.
Stopić masło-wlać do masy drożdżowej-wyrobić miękkie i elastyczne ciasto.
Przykryć,odstawić do wyrośnięcia na ok.10-15 min.
Przez ten czas wymieszać ser z żółtkami i cukrem.
Wymieszać.
Podrośnięte ciasto podzielić na 3 części.
Jedną częścią wylepić wyłożony papierem-spód tortownicy,na to poukładać połówki czereśni.
Przykryć rozwałkowanym-drugim plackiem ciasta.
Wyłożyć warstwę sera.Przykryć trzecim plackiem.
Poukładać czereśnie-posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika-180-200 st.
Pieczemy aż wierzch się zbrązowi.

Tort owocowy z truskawkami

 

Ciasto:
6 jaj,
1 szkl. cukru,
1 szkl. czubata mąki pszennej,
½ szkl. mąki ziemniaczanej,
2 łyżki wody,
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki oleju,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa śmietankowa:.
0,5 l.śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
2 śmietan-fixy,
1 Danio albo Jogobella serek homogenizowany,
1 galaretka cytrynowa-rozpuścić w 150 ml wody.
Masa budyniowa:.
0,5 l. mleka,
ok. 0,5 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 żółtka,(w przepisie jest jeszcze 1 jajko-ale ja nie dodałam)
1 budyń waniliowy na 0,5 l mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin