Podstawki pod świeczki tea-light
Początek formularza
Przygotowujemy masę solną wg ulubionego przepisu.Mój to : 2 porcje wagowe mąki , 2 porcje wagowe soli gruboziarnistej , 1 porcja wagowa mąki ziemniaczanej. Porcje wagowe i objętościowe to nie to samo. Ilość wody zależna jest od rodzaju użytej mąki , trzeba uważać by nie dać jej zbyt dużo bo wtedy masa wyjdzie zbyt rzadka , najlepiej dolewać po trochę w trakcie wyrabiania masy.
Gdy masa jest zrobiona przygotowujemy narzędzia. Potrzebny będzie wałek do ciasta, woda, pędzelek, nożyk i listek z grubym unerwieniem (tu został użyty od fiołka alpejskiego).
Masę rozwałkowujemy na dość gruby, około 2cm, „placek”, przykładamy listek i wycinamy odpowiadający nam kształt.
Odkładamy pozostałą wokół masę. Liść mocno przyciskamy całą powierzchnią tak, aby kształt i unerwienie dokładnie się odbiły w masie.
Zdejmujemy delikatnie listek. Brzegi podstawki można ostrożnie wygładzić pędzelkiem zwilżonym wodą.
Następnie suszymy podstawkę. Można pozostawić ją na kaloryferze, lub wysuszyć w piekarniku. Dobrze wysuszoną podstawkę malujemy zamieniając ją w zielony listek.
1
marzena_kaszowska