Ciasto czekoladowe z glazurą
Składniki:
ciasto:
3 łyżki kakao
10 dag cukru
3/4 szklanki śmietanki kremówki
12,5 dag masła
2 jaja
17,5 dag mąki pszennej
łyżka margaryny
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
glazura kakaowa:
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki kakao
3-4 łyżki wrzątku
polewa czekoladowa:
5 dag czekolady deserowej
po łyżeczce masła i cukru pudru
łyżka słodkiej śmietanki
do dekoracji:
3-4 łyżki wiórków kokosowych
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier i kakao, ubij i zagotuj, mieszając, po czym szybko wystudź w zimnej wodzie.
Piekarnik nagrzej do 175°C. Foremkę keksową posmaruj margaryną i dokładnie obsyp mąką.
Masło utrzyj z cukrem i, ciągle ucierając, dodawaj po jednym jaju. Następnie do masy wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlej przestudzoną śmietankę, całość dobrze ubij. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika (na górną półkę). Piecz około 50 minut, po wyjęciu z piekarnika wyłóż na folię aluminiową, wystudź spodem do góry.
Przygotuj glazurę kakaową: wymieszaj cukier puder z kakao i wlej tyle wrzątku, aby glazura miała konsystencję gęstej śmietanki. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Teraz wstaw je (na tacy) do lodówki na 30-40 minut, aby glazura dobrze zastygła.
Przygotuj polewę czekoladową: miseczkę z połamaną na małe kawałki czekoladą umieść nad parą (wstaw do garnka z gorącą wodą) i, mieszając, podgrzewaj czekoladę, póki się nie rozpuści. Dodaj śmietankę, cukier oraz masło i utrzyj na gładką masę. Posmaruj nią schłodzone ciasto i posyp je wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny (polewa też musi zastygnąć).
Ciasto szczelnie zawiń w folię i włóż na dół do lodówki przynajmniej na tydzień, bo im jest starsze, tym wilgotniejsze i smaczniejsze. W lodówce można je przechowywać nawet do 2 tygodni!
renatka83