Ciasto czekoladowe z glazurą.rtf

(9 KB) Pobierz
Ciasto czekoladowe z glazur¹

Ciasto czekoladowe z glazurą

 

Składniki:

ciasto:

3 łki kakao

10 dag cukru

3/4 szklanki śmietanki kremówki

12,5 dag masła

10 dag cukru

2 jaja

17,5 dag mąki pszennej

łka margaryny

półtorej łeczki proszku do pieczenia

glazura kakaowa:

10 dag cukru pudru

2 łeczki kakao

3-4 łki wrzątku

polewa czekoladowa:

5 dag czekolady deserowej

po łeczce masła i cukru pudru

łka słodkiej śmietanki

do dekoracji:

3-4 łki wiórków kokosowych

 

Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier i kakao, ubij i zagotuj, mieszając, po czym szybko wystudź w zimnej wodzie.

 

Piekarnik nagrzej do 175°C. Foremkę keksową posmaruj margaryną i dokładnie obsyp mą.

 

Masło utrzyj z cukrem i, ciągle ucierając, dodawaj po jednym jaju. Następnie do masy wsyp mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlej przestudzoną śmietankę, całość dobrze ubij. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika (na górną pół). Piecz około 50 minut, po wyjęciu z piekarnika wyłóż na folię aluminiową, wystudź spodem do góry.

 

Przygotuj glazurę kakaową: wymieszaj cukier puder z kakao i wlej tyle wrzątku, aby glazura miała konsystencjęstej śmietanki. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Teraz wstaw je (na tacy) do lodówki na 30-40 minut, aby glazura dobrze zastygła.

 

Przygotuj polewę czekoladową: miseczkę z połamaną na małe kawałki czekoladą umieść nad parą (wstaw do garnka z gorą wodą) i, mieszając, podgrzewaj czekoladę, póki się nie rozpuści. Dodaj śmietankę, cukier oraz masło i utrzyj na gładką masę. Posmaruj nią schłodzone ciasto i posyp je wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny (polewa też musi zastygnąć).

 

Ciasto szczelnie zawiń w folię i włóż na dół do lodówki przynajmniej na tydzień, bo im jest starsze, tym wilgotniejsze i smaczniejsze. W lodówce można je przechowywać nawet do 2 tygodni!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin