Placek korzenny.rtf

(6 KB) Pobierz
Placek korzenny

Placek korzenny

 

Składniki na 12 porcji:

ciasto:

20 dag masła

30 dag mąki

15 dag cukru

2 łeczki przyprawy korzennej do piernika

5 łek mleka

jajo

uszcz i mąka do formy

3 łki dżemu z brzoskwiń

do dekoracji:

opakowanie polewy w proszku czekoladowej

3-4 łeczki mleka

czekoladowe ziarna kawy

2 łki siekanych pistacji

 

Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem wbijając kolejno jajka. Przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i mą wymieszaj, wraz z mlekiem dodaj do masy maślanej i wszystko razem utrzyj.

 

Wlej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mą formy i wstaw na godzinę do pieczenia w temperaturze 180°C. Po wyjęciu i ostudzeniu przekrój na pół, posmaruj dżemem i złóż z powrotem.

 

Dekoracyjną polewę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciasto polukruj i przyozdób ziarenkami kawy i pistacjami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin