Placek korzenny
Składniki na 12 porcji:
ciasto:
20 dag masła
30 dag mąki
15 dag cukru
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
5 łyżek mleka
jajo
tłuszcz i mąka do formy
3 łyżki dżemu z brzoskwiń
do dekoracji:
opakowanie polewy w proszku czekoladowej
3-4 łyżeczki mleka
czekoladowe ziarna kawy
2 łyżki siekanych pistacji
Przygotuj ciasto: masło utrzyj z cukrem wbijając kolejno jajka. Przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i mąkę wymieszaj, wraz z mlekiem dodaj do masy maślanej i wszystko razem utrzyj.
Wlej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy i wstaw na godzinę do pieczenia w temperaturze 180°C. Po wyjęciu i ostudzeniu przekrój na pół, posmaruj dżemem i złóż z powrotem.
Dekoracyjną polewę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ciasto polukruj i przyozdób ziarenkami kawy i pistacjami.
renatka83