Składniki :Biszkopt : 6 jaj1 szkl cukru , 3/4 szkl mąki tortowej1 cukier waniliowy , aromat migdałowy1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mąki ziemniaczanejCiasto orzechowe: , 4 jaja80 ml cukru pudru (trochę mniej niż pół szkl)30 dag siekanych orzechów włoskich3 łyżki mąki pszennej0.5 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa: duży budyń śmietankowymleko do ugotowania budyniu wg przepisu na opakowaniu1 masło , NUTELLA lub inny orzechowy kremWierzch: roztopiona czekolada
Wykonanie: 1. ucieramy biszkopt:białka ubijamy do białości z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy żółtka , olejek migdałowy, a na końcu przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszając łyżką drewnianą tym samym spulchniając ciastoPieczemy w 170*C 30min2. Ucieramy ciasto orzechowe:białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy mieszając łyżkąPieczemy około 40 min w 170*C3. Robimy budyń. Ostudzony ucieramy z masłem i ew. cukrem pudrem (1/4 szkl) jeśli budyń jest bez cukruJa zawsze budyń robię jako pierwszy a potem biorę się za robienie biszkoptu i ciasta orzechowego, w tym czasie budyń już stygnie.4. Przekładamy warstwy: Połowa biszkoptu - warstwa NUTELLA - połowa masy - ciasto orzechowe całe – NUTELLA - masa - druga połowa biszkoptu - wierch polewam roztopioną czekoladą (można użyć polewy czekoladowej własnej roboty)
renatka83