słodkości Dukanowskie.docx

(1882 KB) Pobierz

NUTELLA LIGHT
7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao
3 czubate łyzki słodzika w proszku
8 kropli aromatu orzechowego
2 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie

1. Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni.

Inne przygotowanie:  ucieram żółtko ze słodzikiem, dodaję po troszku mleka płynnego, później po troszeńku mleka w proszku i kakao, mleka w proszku daję tyle aby było właśnie bardziej maziste (z oryginalnego przepisu wychodzi strasznie twarda, w razie co dodaję jeszcze troszku mleka płynnego)

a co do mleka nutelkowego, mam odtłuszczone, granulowane firmy Gostyń, chyba jest ok? Pozatym dodaję ze względu na I fazę cynamon, troszkę 0,5% mleczka, słodzik i boski aromat waniliowy, wszystkie składniki na oko dosypuje, tak aby otrzymać pożądaną konsystencję i smak, do smarowania placków jest w sam raz :)

NUTELLA

- 6 łyżek mleka w proszku odtłuszczonego
- 1 łyżka słodzika
- 1 łyżka kakao odtłuszczonego
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka 0%
- 2-3 krople aromatu (najlepiej orzechowy, ale jest mało dostępny w Polsce więc radzę migdałowy)

SŁODKI KREM dr.DUKANA DO SMAROWANIA PIECZYWA
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao
- 2 łyżki stołowe słodziku
- odrobina wody
Wymieszać wszystkie składniki, tak aby uzyskać gęstą masę.

                                          SER SMAŻONY

twaróg chudy
soda
przyprawy (sól, pieprz, kminek, gałka muszkatołowa - kto jak lubi)

A więc twaróg rozdrabniamy, można zmielić, albo po prostu rozkruszyć w rękach, zasypać sodą - tak z pół łyżeczki.( ja to robię już na patelni) Odstawić na 2 godz. Po tym czasie wrzucić na patelnię, dodać przyprawy, włączyć mały ogień i mieszać, ser zrobi się płyny. Cały czas mieszać nie dopuścić do wrzenia. Zlać do miseczki, wystudzić, do lodówki - jak zgęstnieje jest pycha. Ja lubię też gorący - taki płynny nieźle zapycha.

PLACUSZKI SEROWE
-10 dag chudego sera ( ja miałam 0% )
-3 białka
-0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego
-1 łyżka mąki kukurydzianej
Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Ja kładłam placuszki łyżką . Zrobiłam sobie je w wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt średniej wielkości.

              PLACUSZKI TWAROGOWE

-kostka twarogu chudego (250gr)
-2 jaja
-słodzik wg uznania
-cynamon
Twaróg i jaja mieszamy widelcem, żeby stworzyły masę bez dużych grudek. dodajemy słodzik, cynamon, jak ktoś ma i chce można dodać aromat i inne przyprawy. Nakładać łyżką na patelnię leciutko posmarowaną tłuszczem.
Ja dodałam jeszcze trochę sody i nakładałam małą łyżeczką na patelnię, na którą wylałam kroplę oleju i rozsmarowałam papierowym ręcznikiem. Na talerzu posypywałam jeszcze słodzikiem.

 

 

SERNIK DUKANOWSKI (wersja Ikusi)


ser chudy 250g, 3 jajka, proszek do pieczenia, jogurt naturalny mały, 2 łyżki mąki kukurydzianej, aromat, 3 łyżki słodziku miksuję na masę.

Do tego robię ciasto z 2 łyżek mąki kukurydzianej, 2 łyżek otrębów owsianych, łyżeczki kakao i jednego jajka oraz łyżki jogurtu i słodziku- wyrabiam i wyklejam nim foremkę, wcześniej wyłożoną pergaminem. Wlewam na tą kakaową "podłogę" serową masę, wkładam na 50 minut do pieca, na 180stopni. Wychodzi zawsze.

 

PTASIE MLECZKO

Składniki:
3 chude serki homogenizowane (185 g, bo takie miałam)
4 jaja
1 szklanka mleka
4 łyżeczki żelatyny
10 łyżek słodziku w płynie (dla mnie było za mało więc dodałam jeszcze 3 rozkruszone tabletki)
trochę wody do rozpuszczenia żelatyny
ew. jakiś aromat

Wykonanie:
Żółtka i słodzik ubijamy mikserem na puszystą pianę. Dodajemy aromat (ze 3 krople), po trochę serka, dolewamy mleka ciągle ubijając masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i dodajemy również stopniowo do masy nadal ubijając. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, mieszamy i wykładamy do pucharków. Wkładamy do lodówki i za moment deser gotowy. http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/images/smilies/smile.gif

Jeżeli chcemy mieć ptasie mleczko o innym smaku możemy, przed dodaniem ubitej piany z białka, dodać kawę rozpuszczalną (rozpuszczoną w odrobinie wody lub mleka) lub kakao (zalewamy odrobiną gorącej wody, wtedy ma zapach i smak czekolady, energicznie mieszamy na gładką, lekko płynną masę i dodajemy do ptasiego mleczka).

 

                            Jogurtowe ptasie mleczko ;-)

2 duże jogurty naturalne
1 czubata łyżka żelatyny
1/3 szkl gorącej wody
30 tabl. słodzika
kilka kropel aromatu waniliowego

Jogurt ubić - nie ubije się jak śmietana czy piana, ale zawsze trochę ;-). Dodać zmielony w młynku lub moździeżu słodzik i aromat. Wcześniej rozpuścić w wodzie żelatynę i lekko ostudzoną dodawać po trochu do jogurtu. Dopiero teraz zacznie tworzyć się fajna pianka.
Deser wylać do blaszki albo do pucharków.

 

SERNIK NA ZIMNO

4 serki homo (ok. 500-600 gr.)
4 jajka
słodzik
3-4 łyżeczki żelatyny
kilka kropli aromatu waniliowego

Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy.
Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówk                                       SERNIK

- 0,5 kg sera chudego (zmieliłam blenderem)
- 4 jajka
- 4 łyżki słodziku w proszku
- 3 łyżki zmielonych na puch otrąb
- 3/4 szklanki mleka 0,5%
- dowolny aromat
Ser, żółtka, słodzik, aromat, otręby wrzucić do miski i zmiksować dodając po trochę mleko. Masa bedzie dość rzadka. Na koniec dodać ubite na piane białka i delikatnie wymieszać. (najlepiej dodać odrobinę piany i energicznie ja wmieszać, następnie dodać resztę i mieszać bardzo delikatnie by nie zepsuć struktury)
Tortownice (najlepiej taka o średnicy 19 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie papier bo, do wszystkiego innego sie przylepia) i wylać masę serowa. Piec 1 ok godziny w temperaturze 170 stopni.

Refleksja po zrobieniu: zdecydowanie więcej sera. Bo smakuje trochę papierowo więcej słodzika. Foremka musi być wąska a wysoka bo po upieczeniu sernik opada. Ja zrobiłam w szerokiej i wyszedł mi placek. Otręby musza być zmielone na puch inaczej czuć sernik trocinami.

       

SERNICZEK NA ZIMNO

 * 20 dkg serka homogenizowanego odtłuszczonego
  * 20 dkg sera białego chudego
  * 2 żółtka
  * 4 łyżeczki żelatyny bez gotowania
  * 5 pestek słodziku / rozgnieść /
  * kilka kropelek aromatu np.cytrynowego
  ...ja dodałam ,zamiast zabronionych bakalii - aby "ożywić" serniczek -2 łyżeczki startej na średnich oczkach marchewki
 Będą tez potrzebne foremeczki - ja użyłam silikonowychser biały rozgniatamy widelcem na drobniutko
żelatynę zalewamy odrobinką gorącej wody i dodajemy słodzik
żółtka ubijamy mikserem , następnie dodajemy serek homogenizowany zwykły dodajemy żelatynę i marchewkę - i miksujemy
  nakładamy do foremek - mi wyszło 5 szt
  wkładamy do lodówki na ok. 40 min.                 
  Serniczki z wisienkami dodatkowo posiadają " nadlewkę " z deserku jogurtowego .

   

Tort serowy na zimno
                                składniki na tortownicę o średnicy 20 cm

6 serków 0% po 150 g
6 jajek
żelatyna
kawa rozpuszczalna
kakao
aromat waniliowy lub rumowy
cynamon
słodzik

3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody.
Polowe Białek z odrobina soli ubić na sztywna pianę. Żółtka zmiksować dodając słodzik, 6-8 łyżeczek, serki, dodać letnią żelatynę i aromat, zmiksować. Jeżeli nie jest dostatecznie słodkie można dodać słodzik. Dodać pianę i wymieszać delikatnie, tak aby wszystkie składniki sie połączyły. Wlać do tortownicy, 20 cm średnicy i wstawić do lodówki. Gdy lekko zastygnie, powtórzyć czynność z reszta jajek i serków, z tym, że żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej kawy. Można dodać trochę kakao, dla koloru. . wlać masę do tortownicy, na wierzch poprzedniej masy. Gdy zastygnie posypać cynamonem.

Można zrobić blat bezowy na spod:
5 białek
słodzik przeznaczony do pieczenia i gotowania
      Białka ubić z odrobina soli na sztywna piane. Podobno należy ubijać na najniższych obrotach miksera. W trakcie ubijania stopniowo dodać słodzik. Włożyć do piekarnika nastawionego na 80 stopni na 2 godziny.

TARTA SEROWO BEZOWA

Ciasto:
250g mąki kukurydzianej
1 jajko
2łyżeczki proszku do pieczenia
4 słodziki
aromaty do ciast po 2 krople
serek naturalny homogenizowany 150g
masa:
Kostka twarogu chudego
2 żółtka
słodziki,tyle ile dajecie do twarożku
Beza z białek i 1 słodzika

Z mąki,proszku jajka i serka robimy masę,wykładamy na spód blachy
Następnie mieszamy twarożek z żółtkami i słodzikiem i nakładamy na cisto,zapiekamy 15-20minut.
W tym czasie ubijamy pianę z białekz 1słodzikiem,dodajemy na wierzch ciasta i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut.

 

COOKIES O SMAKU CAPPUCCINO

-4 łyżki otrąb owsianych
-2 łyżki otrąb pszennych
-2 łyżki maki kukurydzianej(Maizena)
-3 łyżki serka homo
-1mały jogurt 0%
-2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-4 łyżki słodzika w proszku
-2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto nakładać łyżką. Porcja na około 20-25 małych ciasteczek. piec około 20 minut w temp.160°C. Ciasteczka zdjąć gdy będą juz zimne

SERNIK NA ZIMNO

-250 g sera chudego,
-100 ml mleka
- jajka
-5 aspartamów 1 łyżeczka kakao (albo kawy)
-2 op żelatyny w proszku (Brodnicka jest bez cukru)
ewentualnie otręby według uznania
Na teflonele wrzuciłam 250 g serka chudego, rozgniotlam i wymieszałam z 3 jajkami (kto się boi cholesterolu, niech użyje samych białek), podgrzewałam aż otworzyła się jednolita masa, a jajko było ścięte, przestudziłam i do tego dodałam 100 ml mleka chudego z 5 aspartamami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu). Podzieliłam na 2 porcje jedną wyłożyłam na talerz, a do drugiej dodałam kakao (przetrzymywałam na lekko podgrzewanej patelni aż białe się trochę ścięło). To wersja na czyste proteinki. Ponieważ mam protowarzywa, to ugotowałam szklankę wody i dodałam do niej jedna starta drobno marchewkę. Jak zmiękła i trochę wody odparowało dodałam galaretkę w proszku i ułożyłam to na biało /ciemną masę.
 

 

 

SERNICZEK z Pilosa

Z 5 białek ubiłam pianę.
5 żółtek, 6 łyżek słodzika w pudrze(można mniej), pół aromatu cytrynowego i 2 łychy jogurtu Pilos 125 zmiksowałam, dołożyłam 3 łyżki do zupy mąki kukurydzianej, dodałam 4 serki Pilos. Na koniec wymieszałam z pianą z białek i wyłożyłam do formy wyłożonej papierem. 10 minut roboty. Piekłam godzinkę(180 stopni), nie smarowałam niczego tłuszczem. Masa sernikowa jest dość luźna - jak śmietana ale spoko szybko się ścina

 

PTASIE MLECZKO

-szklanka mleka 0.01
-2 jajka
-żelatyna na 0.5 l płynu (wole dać więcej w końcu to czyste białko, a masa będzie lepiej się trzymać)
-kakao
-serek "kulkowy"
-aspartam (używam Stevie)
Mleko ugotowałam z roztrzepanymi jajkami (mogą być same białka, a jak ubite, to masa bardziej puszysta), dodałam rozpuszczona w gorącej wodzie (min. ilość) żelatynę, posłodziłam stewią (aspartam dodawać jak masa przestygnie!!!). Podzieliłam na 2 części: białą włożyłam do płaskiego naczynia i do lodówki (po 20 min było już ścięte, prędzej nie sprawdzałam), do drugiej części dodałam kakao i łyżkę twarożku "kuleczkowego" (daje złudzenie jakby było z ryżem, wygląda bardzo dekoracyjnie. Ułożyłam masę na białej, po zastygnięciu pokroiłam w kostki. Stanowczo za mało jak na 3 osoby

 

DESER ZEBRA

-2 duże jogurty naturalne Zott
-Żelatyna (porcja na 1 litr)
-Aromat waniliowy lub wanilia
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kawy mielonej
-20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)
-(ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)

Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.


Ten sam kubek (umyty ) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego (nie wiem ile świeżej wanilii, bo nie udało mi się takowej kupić), całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.


Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i czekamy na całkowite stężenie

 

PIERNIK

-6 jajek,
-3 łyżki mąki kukurydzianej,
-4 łyżki słodzika do pieczenia,
-2 łyżeczki kakao,
-2 łyżeczki przyprawy do piernika (Kamis najlepsza jak dla mnie )
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (następnym razem upiekę bez-też powinno się udać)
Ubijamy białka "na sztywno", dosypujemy słodzik i dalej miksujemy. Następnie dokładamy żółtka, mąkę, kakao, przyprawę i proszek i mieszamy ale już łyżką.
Wykładamy łyżką do tortownicy i pieczemy ok. pół godziny. Ja włożyłam do zimnego piekarnika i powoli się nagrzewał a ciasto wraz z nim - wyszło puchate jak pierzynka

 

 

LODY

- 500g jogurtu naturalnego 0%
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- 3 jajka
- słodzik (ile kto lubi, ja dałam łyżeczkę)
- 1-2 krople aromatu waniliowego (nie więcej bo lody wyjdą gorzkie! tym razem taki smak, spróbuję jeszcze kiedyś z kawą i kakao)
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy pianę. Jogurt, serek homogenizowany, żółtka, słodzik i aromat miksujemy przez chwile razem. Dodajemy pianę z białek i mieszamy (nie miksujemy). Przekładamy do miseczek, wkładamy do zamrażarki na kilka godzin.

 

 

BEZY (na ok. 35 bezików)


* 2 białka
* słodzik do pieczenia i gotowania ! - ja mam taki, na którym jest napisane,że 1/2 szkl. słodzika , to 1 szkl. cukru ; dodałam do tych bez 1/2 szklanki słodziku, czyli w takiej proporcji, jak robimy zwykłe beziki

nastawiamy piekarnik na 130 st C
sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia
ubijamy białka na sztywno z odrobinką soli, gdy białka są sztywne i lśniące, dodajemy miksując po troszku słodzik
napełniamy szprycę i wyciskamy na papier małe beziki

pieczemy a w zasadzie suszymy przy uchylonym piekarniku ok. 30 - 40  min

 

 

CIASTO BISZKOPTOWE

na blaszkę keksówkę 25x10 cm

*  6 białek + 4 żółtka
* szczypta soli do bicia białek
*  słodzik - no, tutaj będzie problem, bo kazda z nas ma inny ; ja dodałam 8 łyżeczek = 8 łyzkom cukru ( najlepiej "liznąć" surowe ciasto, aby ocenić słodzycz )
*  12 łyżeczek mąki kukurydzianej
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka kropel aromatu waniliowego
także : kilka kropel...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin