Biała kiełbasa w Maladze
Nadesłał sara
Składniki na 8 porcji: • 1.5 kg białej kiełbasy • 1/2 butelki wina typu malaga • 2-3 listki laurowe • 6-7 ziarenek czarnego pieprzu • 4-5 ziarenek ziela angielskiego • 3-4 goździki • łyżka oleju • 5-6 ziarenek zielonego pieprzu Wykonanie: Kiełbasę ułożyć w formie żaroodpornej, z wierzchu posmarować olejem. Zalać winem do wysokości 2/3 kiełbasy. Dodać listki laurowe, dwa rodzaje pieprzu oraz ziele angielskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 1 godziny. W połowie czasu pieczenia kiełbasę odwrócić. Posmarować z wierzchu pozostałym olejem. Podawać z pieczywem na gorąco. Dobrym dodatkiem jest ćwikła, sos chrzanowy lub musztarda miodowa. W ten sam sposób można przygotować pyszną kiełbasę w piwie. Najlepiej nadaje się do tego ciemne piwo karmelowe.
raimund4658