Kurczak po pekińsku.pdf

(48 KB) Pobierz
5857878 UNPDF
KURCZAK PO PEKIŃSKU
Składniki:
Wykonanie:
Kurczaka umyć, podzielić na cztery porcje i na 2
godz. włożyć do marynaty przyrządzonej z sherry, 3
łyżek sosu sojowego i posiekanej cebuli. Następnie
wyjąć, osuszyć i usmażyć na złoty kolor na mocno
rozgrzanym oleju. Z lekko ostudzonych porcji usunąć
kości, a mięso pokroić na paseczki i podgrzać na
patelni. Przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w
cieple, np. w nagrzanym piekarniku lub na garnku z
gotującą się wodą. Ocet wymieszać z pozostałym
sosem sojowym i łyżką oleju. Dodać cukier,
posiekany lub sproszkowany imbir, zmiażdżony
czosnek i zagotować. Gorące mięso polać
przygotowanym sosem. Podawać z ryżem
ugotowanym na sypko i smażonymi warzywami.
·
Kurczak (1-1,2 kg)
·
po ćwierć szklanki
sherry i sosu
sojowego
·
2 cebulki
·
2 ząbki czosnku
·
łyżka oleju
sojowego
·
2 łyżeczki cukru
·
łyżeczka octu
winnego
·
kawałek świeżego
korzenia imbiru
lub pół łyżeczki
sproszkowanego
·
olej
5857878.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin