Makaron wstążki z makiem i migdałami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Proporcje podane dla 4 osób.

 

 

500 gr. makaronu tagliatelle (wstążki)

 

100 gr. oczyszczonych migdałów

 

50 gr. śmietany

 

2 łyżki maku

 

50 gr. masła

 

 

Wykonanie:

 

Namoczone i oczyszczone ze skórki migdały umieszczamy w umiarkowanej temperaturze w piekarniku na około 15 minut.

 

Następnie kroimy migdały na drobne kawałki.

 

W rondlu rozpuszczamy masło do którego dodajemy migdały oraz dwie łyżki maku.

 

Po dokładnym wymieszaniu, najlepiej drewnianą łyżką, dodać śmietanę i doprowadzić do lekkiego wrzenia.

 

W dużej ilości posolonej wody gotujemy "al dente" makaron wstążki (tagliatelle), który po odcedzeniu mieszamy wspólnie z przygotowanym sosem.

Całość najlepiej wyłożyć na ładny głęboki półmisek i podawać natychmiast po przygotowaniu.

 

Niektórzy, na życzenie, podają wspólnie z tym daniem również odrobinę pieprzu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin