Składniki:
Proporcje podane dla 4 osób.
500 gr. makaronu tagliatelle (wstążki)
100 gr. oczyszczonych migdałów
50 gr. śmietany
2 łyżki maku
50 gr. masła
Wykonanie:
Namoczone i oczyszczone ze skórki migdały umieszczamy w umiarkowanej temperaturze w piekarniku na około 15 minut.
Następnie kroimy migdały na drobne kawałki.
W rondlu rozpuszczamy masło do którego dodajemy migdały oraz dwie łyżki maku.
Po dokładnym wymieszaniu, najlepiej drewnianą łyżką, dodać śmietanę i doprowadzić do lekkiego wrzenia.
W dużej ilości posolonej wody gotujemy "al dente" makaron wstążki (tagliatelle), który po odcedzeniu mieszamy wspólnie z przygotowanym sosem.
Całość najlepiej wyłożyć na ładny głęboki półmisek i podawać natychmiast po przygotowaniu.
Niektórzy, na życzenie, podają wspólnie z tym daniem również odrobinę pieprzu.
WYBCZ