1 cytryna
5 listków szałwi
6 łyżek oliwy
2 łyżki mąki
szkl. mleka
szkl. wywaru z warzyw
40 dag makaronu
1/8 l śmietany kremówki
2 żółtka
sól, pieprz
Cytrynę sparzyć wrz?tkiem, obrać cienko skórkę i pokroić w paski. Wycisnąć sok z cytryny. Li?cie szałwi pokroić w paseczki i podsmażyć 2-3 min. na gor?cym oleju. Wyjąć łyżką cedzakową. Na oleju podsmażyć m?kę, mieszając dodać 4 łyżki soku z cytryny, połowę skórki, mleko i wywar. Sos gotować na małym ogniu ci?gle mieszając przez 10 min. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać ?mietanę z żółtkiem, dodać do gorącego sosu, wymieszać, nie gotować dłużej. Sos doprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron układać na talerzu, podawać z sosem.
WYBCZ