Botwina duszona z jabłkiem.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

2 cebule,

 

2 pęczki botwiny z buraczkami (8 małych lub 4 większe),

 

jabłko,

 

sól, pieprz,

 

sok z 1/2 cytryny,

 

łyżeczka mąki,

 

łyżka masła.

 

Wykonanie

 

Cebule oczyścić, jabłko umyć, obrać. Cebule pokroić w ósemki, jabłka w słupki. Botwinę i buraczki oczyścić, umyć i pokroić.

 

Do rondla wlać 2 szklanki wody, wrzucić pokrojone buraczki, posolić, dodać łyżeczkę soku z cytryny, gotować do miękkości (jeżeli wody będzie za mało, uzupełnić).

 

Wrzucić botwinę, gotować przez 7-10 minut, dodać jabłko, jeszcze chwilę pozostawić na ogniu. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić, wsypać makę, wymieszać.

 

Zasmażkę dodać do buraczków, botwinki i jabłka. Przyprawić, dodać sok z cytryny, wymieszać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin