Zupa czosnkowa .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.

40 zabkow czosnku,

100 ml bialego wina,

100 ml smietanki,

50 g migdalow,

1 zoltko,

1 lyzeczka tymianku,

1/4 lyzeczki papryki,

1,2 l wywaru jasnego,

sol, pieprz.

Grzanki:

1/2 dlugiej bulki,

2 lyzki oleju,

swieze ziola (zielona pietruszka, szczypiorek).

 

1. Czosnek obrac, oplukac. Migdaly sparzyc wrzatkiem, odstawic na 5 min. Obrac

ze skorek, osuszyc, zemlec w mlynku lub utluc w mozdzierzu.

2. W garnku zagotowac wywar, dodac lyzeczke tymianku, gotowac 5 min. Wlozyc cale zabki czosnku, gotowac bez przykrycia na malym ogniu 20 min.

3. Wywar przecedzic, czosnek polozyc na sicie i lyzka wycisnac sok do wywaru.

Mase, ktora pozostanie na sicie odrzucic. Wywar zagotowac z winem. Dodac

ubita smietane z zoltkiem, wymieszac. Chwile podgrzewac, ale nie gotowac.

Doprawic sola, pieprzem i odrobina papryki. Wymieszac z utartymi migdalami.

4. Przygotowac grzanki: swieze ziola drobno pokroic. Bulke pokroic na kromki,

zrumienic na oleju z obu stron. Posypac ziolami. podawac od razu z goraca

zupa.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin