· 1 łyżeczka Jarzynki
· 1 ząbek czosnku
· 2 cebule
· 0,8 kg kurczaka
· 4 pomidory
· 4 łyżki oleju
· 1 kostka Rosołu drobiowego
· 1 szklanka ryżu
· 1 puszka zielonego groszku
· sól, pieprz
· szafran
Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć Jarzynką. Na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju zrumienić kurczaka, dodać cebulę. Podlać 1 szklanką wody i dusić 40 minut.Pomidory sparzyć, pokroić w ósemki. Do mięsa dodać pomidory, groszek, czosnek i pieprz. Na pozostałym oleju podsmażyć ryż, aż będzie szklisty. Dodać Rosół i szafran. Gdy ryż wchłonie płyn, ułożyć na wierzchu mięso z warzywami i zapiekać po przykryciem 15 minut. Podawać w tym samym naczyniu.
· 1 kostka Rosołu królewskiego podwójnie drobiowego
· 1 puszka groszku
· 1 puszka fasolki
· 2 łyżki oleju
· 3 szklanki ryżu
· 6 szklanek wody
· 1 kurczak
· 1 marchew
· 1 pietruszka
· 1 mały por
· 1 puszka przecieru pomidorowego
· 4 ząbki czosnku
· 1 duża cebula
W opiekaczu podgrzać olej, podsmażyć porcję kurczaka oprószoną Jarzynką, wyjąć podsmażonego kurczaka i dodać do tego tłuszczu ryż, chwilkę potrzymać go w tym tłuszczu, aż zrobi się "perłowy", następnie do ryżu dodać warzywa pokrojone w kostkę, np. cebulę lub starte na tarce, np. marchewkę. Chwilkę podusić warzywa z ryżem, dodać Jarzynkę. Zalać to wszystko wodą z rosołkiem. Często mieszać. Dodać przecier. Kiedy ryż zacznie nabierać wodę, dodać do niego kurczaka, przykryć opiekacz i wstawić go do nagrzanego piekarnika, piec aż ryż i kurczak będą miękkie.
· 3 cebule
· 0,5 kg mięsa mielonego
· 4 szklanki Bulionu warzywnego
· 6 papryk
Z papryki odciąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne. Przygotować farsz: cebulkę pokroić i usmażyć na patelni, dodać ryż, wlać 3/4 litra bulionu warzywnego. Gotować pod przykryciem 10 minut. Półmiękki ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą paprykę napełniać farszem, przykryć odciętymi wierzchami i ułożyć ciasno obok siebie. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu 30 minut. Smacznego...
· 10 papryk (zielona i czerwona)
· 400 g mięsa mielonego
· 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
· 1 Sos pomidorowy
· Jarzynka
· 1 jajko
· 1 cebula
· 1 sztuka
Przygotować farsz: mięso mielone połączyć z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą i jajkiem; doprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, odciąć górę na ok 2 cm, środek wyczyścić i posolić. Tak przygotowaną paprykę napełniać farszem, przykryć odciętą końcówką i ciasno układać jedną obok drugiej w garnku. Zalać 1 szklanką wody, dodać łyżkę Jarzynki i dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu ok. godziny. Podawać z sosem pomidorowym WINIARY.
· 0,5 kg pieczarek
· 0,25 l zagęszczonej śmietany
· 15 dkg sera
· 2 łyżeczki curry
· 1 pomidor
· 2 łyżeczki Jarzynka
· 1 łyżeczka pomidor
Parówki obrać z powłok i przekroić wzdłuż. Pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z pokrojoną również w kostkę cebulą i Jarzynką. Do ostudzonych pieczarek dodać curry. Jajko roztrzepać, dodać do śmietany i rozmieszaną masę dodać do pieczarek. Na końcu dodać utarty ser. Wszystko razem wymieszać. Każdą parówkę wypełnić farszem. Na wierzch można położyć na każdą parówkę jeszcze plaster pomidora. Danie jest bardzo szybkie i smaczne.
· Ziarenka Smaku WINIARY
· 200 g pieczarek
· 50 g boczku wędzonego
· 1 łyżka masła
· 1 szklanka śmietanki 12%
· 1 serek topiony (100 g)
· 300 g makaronu penne
Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Boczek pokroić w paseczki i wysmażyć na chrupko, dodać masło i pieczarki, doprawić Ziarenkami Smaku. Smażyć do odparowania płynu. Podlać śmietanką i dusić przez chwilę. Na koniec dodać pokrojony ser i mieszać do rozpuszczenia się sera. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i połączyć z sosem. Podawać zaraz po przygotowaniu.
· 1 łyżka Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
· Ziarenka Smaku Ziołowe WINIARY
· 8 dużych pieczarek (500 g)
· 250 g mielonego mięsa drobiowego
· 2 łyżki bułki tartej
· 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
· Do panierowania:
· 2 jajka
· 5 łyżek bułki tartej
· 100 ml oleju
Z pieczarek wyciąć nóżkę i delikatnie oprószyć Ziarenkami Smaku. Mięso połączyć z Majonezem, jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić Ziarenkami Smaku, solą i pieprzem. Pieczarki wypełnić farszem tworząc kule. Panierować w jajkach i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut. Podawać z Sosem czosnkowym WINIARY.
· 1 kg mieszanego mięsa mielonego
· 2 czerstwe bułeczki
· 3 jajka
· 2 łyżeczki majeranku
· 4 łyżki natki pietruszki
· 1 POMYSŁ NA Kotlety Mielone
· 6 parówek
· 8 plastrów boczku
· 10 dag masła
· 1 szklanka mleka
Bułeczki namoczyć w niewielkiej ilości wody lub mleka i odcisnąć. Cebulę drobniutko posiekać. Do mielonego mięsa dodać cebulę, bułeczki, Fix do kotletów mielonych, majeranek, natkę pietruszki i jajka. Wyrobić na gładką masę. Formę keksową natłuścić masłem i wyłożyć 1/3 mięsa. Ułożyć na niej 3 parówki, przykryć je 1/3 mięsa i ułożyć pozostałe parówki. Przykryć je mięsem i lekko docisnąć. Wierzch pieczeni przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220ºC. Piec 45 minut. Smacznego!
· Ziarenka Smaku
· 250 g małych pieczarek
· 2 łyżki masła
· 150 g szynki konserwowej
· 700 g mięsa mielonego
· pieprz
· masło do formy
· bułka tarta do formy
Pomysł na... przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, usmażyć na maśle, doprawić Ziarenkami Smaku i ostudzić. Szynkę pokroić w paseczki. Mięso mielone połączyć z Pomysłem na..., szynką i natką pietruszki, doprawić pieprzem. Formę do zapiekania posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć połowę masy mięsnej, następnie warstwę pieczarek i pozostałą część mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC. Piec 50 minut. Podawać na zimno i na gorąco.
· Ziarenka Smaku Ziołowe
· 1 kg schabu b/k
· 1 biała kiełbasa (100 g)
· 100 g boczku wędzonego w plastrach
· pieprz i majeranek
Schab rozkroić tak aby powstał duży płat i oprószyć Ziarenkami Smaku Ziołowymi, pieprzem i majerankiem. Na mięsie rozłożyć plastry boczku wędzonego i kiełbasę obraną z osłonki, zrolować i obwiązać nicią. Oprószyć Ziarenkami Smaku Ziołowymi, majerankiem i pieprzem. Następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 60-70 minut. Podawać na zimno z Sosem chrzanowym z jabłkiem.
· 1 łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek
· 300 g mielonego mięsa
· 120 g sera żółtego w plastrach
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Schab rozkroić na duży płat, oprószyć Ziarenkami Smaku i pieprzem. Mięso mielone Połączyć z jajkiem, doprawić Ziarenkami Smaku, Przyprawą do zup i pieprzem. Na płacie mięsa rozłożyć ser, natkę pietruszki i masę mięsną. Zwinąć w roladę. Obwiązać nicią i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 120ºC i piec przez 70 minut. Podawać na zimno z sosem majonezowym.
· 0,5 kg mąki
· po 20 dag wołowiny i wieprzowiny
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżeczki Ziarenek Smaku
· olej do smażenia
Mięso zmielić razem z czosnkiem, dodać podsmażoną na maśle cebulkę, ziarenka smaku i dobrze wyrobić. Z mąki, jaja i 1 szklanki wody zagnieść ciasto na pierogi. Rozwałkować ciasto na stolnicy, wykrawać szklanką krążki, kłaść na nich kulki uformowane z farszu i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie 10 minut od momentu wypłynięcia. Osączone pierogi kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać polane masłem lub śmietaną. To jest pyszne.
· 1 Kostka Mięsna WINIARY
· 500 g mięsa wieprzowego
· 700 g kapusty kiszonej
· Ciasto:
· 250 g mąki
· 0,5 szklanki wody
· 1-2 łyżki oleju
Mięso ugotować z Kostką Mięsną, ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, ugotować, ostudzić i dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć z mięsem i kapustą. Doprawić do smaku. Ciasto pierogowe: zagnieść ciasto, rozwałkować. Wycinać szklanką krążki, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi. Gotować w lekko posolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
· 1 Barszcz czerwony ekspresowa zupa instant WINIARY
· ...
marzena68