· 1 Zupa brokułowa
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· 1 ząbek czosnku
· 100 g sera feta
Zupę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać oliwę i czosnek. Ser pokroić w kostkę 1cm na 1cm. Rozlać do bulionówek i podawać z kostkami sera.
· 1 kostka Kogutka drobiowo-warzywnego
· 1 kostka Bulionu grzybowego
· 8 ziemniaków
· 4 cebule
· 4 łyżki oleju
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na dnie garnka, w którym będziemy gotować zupę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodatć kostki rosołowe (jedna może być grzybowa). Gotować, aż ziemniaki staną się miękkie. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, krokietami, albo gotowanym jajkiem i smażoną kiełbasą. Zupa doskonała jest do grilla i... na kaca!
· 2 kostki Rosołu wołowego
· 300 g pieczarek
· 1 cebula
· 1 łyżka masła
· 3 łyżki śmietany
· 2 łyżki oleju
· 4 kromki ciemnego chleba
· 1 łyżka tartego sera Parmezan
Rosół wołowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle (ok. 5 minut). Połączyć z Rosołem i śmietaną, zagotować. Zmiksować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Grzanki posypać serem.
· 1 kostka Rosołu wołowego
· 400 g serka topionego śmietankowego
· 4 ząbki czosnku
· 2 plasterki szynki gotowanej
· 2 tosty
· olej, sól, pieprz, gałka muszkatałowa
W rondlu zagotować 1 litr wody, dodać serki topione i kostkę rosołową. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Czosnek obrać, przecisnąć do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeśli pojawią się grudki, zupę przetrzeć. Szynkę pokroić w paseczki, a tosty w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, zrymienić szynkę i tosty. Zupę serową rozlać do talerzy, posypać szynką i grzankami. />porcja: 350 kcal
· 2 łyżki masła
· 4 średnie cebule
· 4 łyżki białego wina
Cebulę obrać, pokroić w krążki, zeszklić na maśle. Rosół przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, połączyć z cebulą, gotować 20 minut. Dolać wino, zagotować.
· 4 ziemniaki
· 2 czerwone papryki
· 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
· 2 cebule
· 1 łyżka mąki
· 100 g boczku wędzonego
· 2 łyżki przecieru pomidorowego
· 4 łyżki śmietany 18%
· 1 łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek
· 2 kostki Rosołu królewskegoi podwójnie drobiowego
Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, smażyć na oleju 5 minut. Ziemniaki obrać, pokroić. Rosół królewski przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na teflonowej patelni. Do Rosołu dodać paprykę, cebulę, ziemniaki, boczek i koncentrat pomidorowy. Gotować 15 minut. Śmietanę połączyć z mąką, dodać do zupy. Doprawić Przyprawą do zup. Zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
· makaron lub grzanki
· 2 kostki Rosołu królewskiego podwójnie drobiowego
· 2 opakowania serka topionego
· 0,5 szklanki słodkiej śmietany
Serek stopić w garnku, na małym ogniu, dolewając wcześniej rozpuszczone według przepisu kostki rosołowe. Dokładnie mieszać, aby nie pozostały grudki, a ser całkowicie się rozpuścił. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę. Podawać z makaronem lub grzankami.
· 1 porcja rosołowa z kurczaka
· 3 serki topione po 100 g
· 125 ml śmietany
· 2 łyżeczki mąki kartoflanej
· włoszczyzna (bez kapusty)
· sól, pieprz
· Jarzynka
· natka pietruszki
Ugotować wywar z jarzynami. Serki (z szynką lub pieczarkami) rozpuścić w małej ilości wywaru, połączyć z resztą wywaru, zagęścić mąką ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i Jarzynką. Posypać zieleniną. Podawać z groszkiem ptysiowym.
marzena68