Zupa.doc

(32 KB) Pobierz
Zupa - krem brokułowa

Zupa - krem brokułowa

·         1 Zupa brokułowa

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         1 ząbek czosnku

·         100 g sera feta

Sposób przyrządzania

Zupę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać oliwę i czosnek. Ser pokroić w kostkę 1cm na 1cm. Rozlać do bulionówek i podawać z kostkami sera.

Zupa - krem cebulowy

·         1 kostka Kogutka drobiowo-warzywnego

·         1 kostka Bulionu grzybowego

·         8 ziemniaków

·         4 cebule

·         4 łyżki oleju

Sposób przyrządzania

Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na dnie garnka, w którym będziemy gotować zupę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodatć kostki rosołowe (jedna może być grzybowa). Gotować, aż ziemniaki staną się miękkie.
Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, krokietami, albo gotowanym jajkiem i smażoną kiełbasą. Zupa doskonała jest do grilla i... na kaca!

Zupa - krem pieczarkowy z grzankami

·         2 kostki Rosołu wołowego

·         300 g pieczarek

·         1 cebula

·         1 łyżka masła

·         3 łyżki śmietany

·         2 łyżki oleju

·         4 kromki ciemnego chleba

·         1 łyżka tartego sera Parmezan

Sposób przyrządzania

Rosół wołowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle (ok. 5 minut). Połączyć z Rosołem i śmietaną, zagotować. Zmiksować. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Grzanki posypać serem.

 

Zupa - krem serowy z szynką

·         1 kostka Rosołu wołowego

·         400 g serka topionego śmietankowego

·         4 ząbki czosnku

·         2 plasterki szynki gotowanej

·         2 tosty

·         olej, sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Sposób przyrządzania

W rondlu zagotować 1 litr wody, dodać serki topione i kostkę rosołową. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Czosnek obrać, przecisnąć do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Jeśli pojawią się grudki, zupę przetrzeć. Szynkę pokroić w paseczki, a tosty w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, zrymienić szynkę i tosty. Zupę serową rozlać do talerzy, posypać szynką i grzankami. />porcja: 350 kcal

Zupa cebulowa

·         2 łyżki masła

·         2 kostki Rosołu wołowego

·         4 średnie cebule

·         4 łyżki białego wina

Sposób przyrządzania

Cebulę obrać, pokroić w krążki, zeszklić na maśle. Rosół przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, połączyć z cebulą, gotować 20 minut. Dolać wino, zagotować.

Zupa cygańska

·         4 ziemniaki

·         2 czerwone papryki

·         2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)

·         2 cebule

·         1 łyżka mąki

·         2 łyżki oleju

·         100 g boczku wędzonego

·         2 łyżki przecieru pomidorowego

·         4 łyżki śmietany 18%

·         1 łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek

·         2 kostki Rosołu królewskegoi podwójnie drobiowego

Sposób przyrządzania

Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, smażyć na oleju 5 minut. Ziemniaki obrać, pokroić. Rosół królewski przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na teflonowej patelni.
Do Rosołu dodać paprykę, cebulę, ziemniaki, boczek i koncentrat pomidorowy. Gotować 15 minut. Śmietanę połączyć z mąką, dodać do zupy. Doprawić Przyprawą do zup. Zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zupa serowa

·         makaron lub grzanki

·         2 kostki Rosołu królewskiego podwójnie drobiowego

·         2 opakowania serka topionego

·         0,5 szklanki słodkiej śmietany

Sposób przyrządzania

Serek stopić w garnku, na małym ogniu, dolewając wcześniej rozpuszczone według przepisu kostki rosołowe. Dokładnie mieszać, aby nie pozostały grudki, a ser całkowicie się rozpuścił. Zdjąć z ognia. Dodać śmietanę. Podawać z makaronem lub grzankami.

Zupa z serków topionych

·         1 porcja rosołowa z kurczaka

·         3 serki topione po 100 g

·         125 ml śmietany

·         2 łyżeczki mąki kartoflanej

·         włoszczyzna (bez kapusty)

·         sól, pieprz

·         Jarzynka

·         natka pietruszki

Sposób przyrządzania

Ugotować wywar z jarzynami. Serki (z szynką lub pieczarkami) rozpuścić w małej ilości wywaru, połączyć z resztą wywaru, zagęścić mąką ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i Jarzynką. Posypać zieleniną. Podawać z groszkiem ptysiowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin