Rolada Szwarcwaldzka
CIASTO: ♦ ¾ szklanki cukru ♦ 4 jajka ♦ 6 łyżek gorącej wody ♦ 1 łyżka mąki pszennej ♦ 1 łyżka mąki ziemniaczanej ♦ 1 łyżka kakao ♦ 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA WIŚNIOWA: ♦ 1 szklanka wydrylowanych wiśni + kilka do dekoracji ♦ 1 szklanka soku wiśniowego (np.z kompotu) ♦ 1 łyżka mąki ziemniaczanej ♦ 2 łyżki wódki (niekoniecznie) ♦ cukier do smakuMASA ŚMIETANOWA: ♦ 400 ml śmietany kremówki ♦ cukier waniliowy ♦ 2 łyżki cukru pudru ♦ 1 łyżka żelatynyDO DEKORACJI: ♦ starkowana mleczna czekolada, lub gotowa posypka czekoladowa do ciast
CIASTO:Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszac ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka utrzec z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawac stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodac mąki z kakao i proszkiem do pieczenia (przesiac do masy
żółtkowej), a następnie ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszac. Wylac ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównac i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C Po upieczeniu wyjąc z piekarnika, przełożyc na wilgotną ściereczkę, zdjąc papier i zwinąc. Zostawic do wystygnięcia.MASA WIŚNIOWA:3 łyżki soku wiśniowego wymieszac z mąką ziemniaczaną. Resztę soku zagotowac z wódką, posłodzic do smaku. Na gotujący się sok wlac rozrobioną mąkę i ugotowac kisiel. Dodac szklankę wiśni, wymieszac i wystudzic.MASA ŚMIETANOWA:Kremówkę ubic, dodac cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę przygotowac zgodnie z przepisem na opakowaniu
, gdy przestygnie, dodac jedną łyżkę ubitej kremówki, energicznie wymieszac. Żelatynę z kremówką dodac do pozostałej masy śmietanowej, cały czas miksując!Roladę delikatnie rozwinąc. Wzdłuż jednego z dłuższych brzegów
rozłożyc masę wiśniową. Pozostałą powierzchnię posmarowac masą śmietanową (zostawic kilka łyżek do dekoracji) i powtórnie zwinąc.Wierzch rolady posmarowac pozostałą kremówką, udekorowac wiśniami, starkowaną czekoladą i kleksami z bitej śmietany.
elunia01