· Kruche ciasto:
· 12 dag masła
· 20 dag mąki
· ok. 1/2 szklanki zimnej wody
· szczypta soli
· masło i tarta bułka do formyNa polewę:
· 18 dag gorzkiej czekolady
· 1/4 szklanki wody
· 1/3 szklanki śmietanki kremówki
· 2 łyżki masła
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na pół godziny. Formę nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż cienko rozwałkowanym ciastem i uformuj brzeg. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. Rozpuść na parze czekoladę z wodą. Dodaj śmietankę i masło. Gotuj, aż część wyparuje, pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmij z ognia, gdy masa będzie miała konsystencję gęstego miodu. Gotową masę wylej na upieczony wcześniej spód. Odstaw do zastygnięcia, a potem udekoruj według uznania.
Zosinek61