Białkiem wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewną, celiakia) jest gliadyna- (składnik glutenu) zawarta w ziarnach owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy. Chorzy muszą wyłączyć ze swojej diety produkty spożywcze zawierające gluten i zastąpić je ryżem, kukurydzą lub soją.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
- Mleko płynne i w proszku - Sery, twarogi, śmietana - Sery żółte - Wszystkie mięsa i wędliny- Podroby-wątroba, płuca nerki - Jaja - Wszystkie owoce- Wszystkie warzywa - Ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka- Wszystkie tłuszcze - Cukier, miód - Przyprawy, sól, pieprz- Kawa - Herbata - Kakao - Pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu
Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:
- Kasze: manna, jęczmienna, owsiana - Mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy - Przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż - Produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki- Słodycze zawierające dodatki z mąki i ww. zbóż - Wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu
jaloosia