Porterówka
3 butelki Portera (koniecznie z Browaru ŻYWIECKIEGO)
1l Spirytusu
9-12 goździków
6-9cm kory cynamonu
6-9cm laski wanilii
1,5 szklanki cukru (lub miodu)
3-6 ziaren czarnego pieprzu
Mieszaninę piwo + cukier (miód) + przyprawy doprowadzić do wrzenia, ale NIE GOTOWAĆ !!! Wlać do spirytusu gorącą mieszaninę i zakorkować butelkę. Po tygodniu (nie dłużej) odcedzić i usunąć przyprawy.
Po około trzech tygodniach jest już dobre, a po dłuższym leżakowaniu jeszcze się poprawia.
Smacznego
Nalewka na agreście
Składniki:
1 kg owoców agrestu
1 l spirytusu 50%
0,3 kg cukru
pół laski wanilii, kawałek korzenia imbiru
Sposób wykonania:
Dojrzały agrest obrać z ogonków i szypułek, umyć i osuszyć. Następnie owoce lekko rozgnieść, aby popękały, ale ich nie miażdżyć. Zalać spirytusem, dodać przyprawy i postawić w ciepłym słonecznym miejscu, na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew, przecedzić i odstawić do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
Owoce zasypać cukrem, wstrząsać co 2-3 dni naczyniem, aby przyspieszyć rozpuszczenie cukru. Po zlaniu syropu dolewamy do niego uzyskany wcześniej nalew spirytusowy.
Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez miesiąc.
Nalewka ma barwę zależną od koloru użytych owoców.
Zamiast cukru można zastosować odpowiednią ilość miodu.
Ze względu na słaby aromat owoców agrestu, dodanie przypraw jest konieczne.
„baileys „
-puszka skondensowanego słodzonego mleka (gotowane 3 godz.)
-300ml wódeczki ( starczyło by 250, ale jak kto woli )
-50ml rumu
-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-1 łyżeczka kakao
-1 łyżeczka cukru waniliowego
mirronio