sad czII.doc

(100 KB) Pobierz
Rodzaj: Persica

 

Rodzaj: Persica

Rodzina :Rosacae – różowate

Podrodzina: Prunoideae – śliwowe

Gatunek : Persica vulgaris – brzoskwinia pospolita

Wzrost weget.

Brzoskwinie mogą występować w formie drzewa i krzewu. Siła wzrostu mniej zróżnicowana, jest to rodzaj średnie lub silno rosnący. Drzewa nie są długowieczne max 15-20 lat ich pkres życia .Korony mają bezprzewodnikowe. Koronę mogą mieć szerokorozłożysta . Brzoskwinia posiada zarówno krótkopędy jak i długopędy. Krótkopędy są cienkie i nierozgałęzione . Brzoskwienie owocują na długopędach . Pąki u…łożone na pędzie  kolateralnie po trzy w tym dwa boczne większe , omszone i bardziej zaokrąglone to pąki kwiatowe , a środkowy to najczęściej pąk liściowy.

-Pędy- są koloru zielonego z licznymi płaskimi przetchlinkami , od strony nasłonecznionej czerwonawe  w miarę dojrzewania przechodzą w jasno fioletowy.

-liście- pojedyncze , lancetowate, wąskie , najszersze w połowie długości , u nasady na ogonku liściowym znajdują się gruczołki przylistne, mogą być one nerkowate lub kuliste.

Rozwój generatywny.

-kwiaty – są obupłuciowe , ciężkopyłkowe . Są to kwiaty prawie siedzące i pozbawione listków u nasady .Kwiat zalążni może być pokryty włoskami , omszony wtedy jest to brzoskwinia , jeżeli nie jest omszony to nektaryna .

-owoce-Jest to owoc prawdziwy  ( pestkowiec). Owoce różnią się kształtem który może być kulisty, kulistospłaszczony, eliptyczny . Różnią się wielkością ( odmiany mogą być drobnoowocowe , średnio, wielko). Skórka owocu może być owłosiona wtedy jest to brzoskwinia właściwa  , lub naga wtedy jest to nektaryna. Zielonawożółtawa, lub żółtawa, z rumieńcem lub bez .

*barwa miąższu może być zielonawokremowa lub ciemnożółta, miąższ przy pestce może być zaczerwieniony lub nie . Miąższ jest miękki , soczysty, struktura miąższu może być zwarta lub luźna

*pestka jest szorstka , pofałdowana , bierzemy pod uwagę wielkość pestki i kształt , odchodzenie miąższu od pestki .

2. Wymagania klimatyczne i przyrodnicze brzoskwiń

Wymagania klimatyczne:

-klimat umiarkowany , wymaga większej sumy temp, dla uzyskania owoców. Jest to gatunek ciepłolubny .

-suma temp blisko 3000 C , drzewo wytrzymuje temp –25C

-są bardzo narażone na przymrozki wiosenne , ponieważ szybciej kwitną 

-nasłonecznienie- wymaga stanowisk ciepłych , nasłonecznionych

-wiatry- mniejsze narażenie opadania owoców

-woda – wymagająca pod względem wody , ale znosi susze

Wymagania glebowe:

-lubi gleby ciepłe o dobrej strukturze, próchniczne , przewiewne

-ph obojętny –zasadowy  6,5-7

-poziom wód gruntowych 1,5 m i poniżej

3. Znaczenie gospodarcze i ekonomiczne odmian

Jest to rodzaj który nie ma dużego znaczenia gospodarczego .Brzoskwinie są  to przede wszystkim owoce deserowe, jednak nadają się również na przetwory tkj. Dżemy, w puszkach w zalewie cukrowej, powidła , w mniejszym stopniu na soki pitne . wymagają zbioru wieloetapowego w miarę dojrzewania .

Wyróżniamy odmiany:

-wczese ( lipiec )

-średniowczesne ( sierpień) – Redhaven isk, Reliance

-późne ( wrzesień)

Cechy które bierzemy pod uwagę przy wyborze odmian:

-wzrost weget i generatyw,

-przydatność owoców :

-dojrzałość zbiorcza

-wytrzymałość na mróz

-odporność na choroby i szkodniki : najgroźniejsze to : kędzieżawość liści , czarna plamistość owoców

MORELA

Rodzina: Rosaceae- różowate

Podrodzina: Prunoideae -  śliwowe

Gatunek : Armeniaca vulgaris- morela zwyczajna

Wzrost wegetatywny

Morela może występuje w formie drzewiastej, rzadziej krzaczastej.

-korona – bezprzewodnikowa , odmiany tworzą luźne korony, odwrotnie stożkowe do kulistych spłaszczonych. U moreli występują zarówno długopędy jak i krótkopędy. Długopędy zazwyczaj są grubsze , a krótkopedy cienkie  pojawiają się na pędach 2 letnich i żyja 2-3 lata , krótkopędy nierozgałęziają się

-pędy – barwa zazwyczaj fioletowo-brązowa ,

pąki - kwiatowe występują na dlugopędach zazwyczaj po 1 lub 2 obok pąka liściowego, na krótkopędach mogą występować pęczkami. Pąki liściowe zazwyczaj są węższe i ostro zakończone.

-liście -nieznacznie różnią się od siebie

Wzrost generatywny:

-kwiaty- w jednym pąku kwiatowy jest jeden kwiat, kwiaty samopylne ,

-owoce- owoc prawdziwy , pestkowiec , niesymetryczne , jakby z boku spłaszczone,

*skórka owocu biaława , jasno lub pomarańczowo żółta , niekiedy czerwonawa  z rumieńcem lub bez

*miąższ białawy, jasnożółty, pomarańczowożółty w różnych odcieniach , zwarty

*pestka – odstaje od miąższu , gładka z szwem grzbietowym , nasiona są słodkie lub gorzkawe.

Wymagania klimatyczne i glebowe

Wymagania klimatyczne:

-podobne wymagania jak brzoskwinia, drzewo wytrzymałe na mróz

-pąki kwiatowe są bardzo wrażliwe nawet w okresie zimy

-przymrozki wiosenne mogą doprowadzić do przemarznięcia kwiatów które są wrażliwe bo kwitną kilka dni wcześniej niż brzoskwinia

-mniejsze wymagania co do ilości opadów w okresie dojrzewania owoców

Wymagania glebowe:

-bardziej tolerancyjna na susze , gatunek ciepłolubny lubi gleby ciepłe, przepuszczalne , żyzne ,

-stanowiska wyżej położone

Znaczenie gospodarcze i ekonomiczne odmian

Wszystkie odmiany  uprawiane w Polsce uważane są za deserowe .w niewielkich ilościach są wykorzystywane na kompoty, susze, marmolady , a także utrwala się je w zalewie  alkoholowej na likiery , nadają się również do mrożenia . Z cech bierzemy pod uwagę :-

-wytrzymałość na mróz

-wzrost weg i generatywny

-odporność na choroby i szkodniki’: w Polsce jest atakowana głównie przez tarczniki , częściej przez choroby grzybowe np. Zamieranie pędów

dojrzałość zbiorcza

-zdolność przechowalniczą 

ORZECH

Rodzina : Junglandaceae - orzechowate

Rodzaj : Junglans – orzech

Gatunek :Junglans regia

Obejmuje ok. 15 gatunków. Jest to rodzaj w strukturze grupie innych . Jest uprawą amatorską , nie ma żadnych sadów.

Wzrost wegetatywny:

Orzech włoski jest drzewem  silnie rosnącym , silnie rozgałęziony system korzeniowy i część nadziemnna, korona bezprzewodnika , szeroka , luźna ,konary boczne rozrastają się pod kątem 90 stopni , wymaga dużej powierzchni

-pędy są oliwkowozielone , gładkie błyszczące, jakby puste e środku , rdzeń pędów ciemniejszy , podzielony przegrodami . Owocuje na pędach jednorocznych . Występują pąki kwiatowe  ( kwiat męski i żeński). Pąk męski jest spiczasty , Pąki żeńskie  są obłe , okrągłe . Pąki wierzchołkowe są grube  okryte krótkimi owłosionymi łuskami. Na pędzie bezlistnym występuje wyraźny szlak poliściowy .

-liście –są złożone , składające się z 5-11 przylistków do 45 cm długości , liście są błyszczące od spodniej strony matowe , duże  nieparzystopierzaste  o specyficznym zapachu , pojedyncze listki są długie , eliptyczne o blaszce gładkiej..

Wzrost generatywny:

-kwiaty są wiatropylne , samopylne, występują kwiaty żeńskie i męskie. Kwiaty męskie występują w formie kotków wiszących , kwiat męski z licznymi pręcikami. Kwiaty żeńskie są niepozorne z wystającymi znamionami słupków. Są to kwiaty rozdzielnopłuciowe.

-owoce-jest pestkowcem , częścią jadalną jest jądro orzecha  czyli nasienie, powstaje z zalążni

*zewnętrzną warstwę stanowi mięsista okrywa  , która podczas dojrzewania pęka . Orzech jest okryty twarda pofałdowaną skorupką ,charakterystyczny szew rozdziela ją na pół . Wewnątrz znajdują się cztery przegrody powstałe z czterech znamion słupków.

*owoce różnią się kształtem który może być owalny  , kulisty ,

*różnią się wielkości : mogą być małe , średnie, duże

*skorupa  ( różni się grubością , twardością u różnych odmian )

Owoce różni się pod względem wartości dietetycznych  5-7 % wody, 1wysoka zawartość tłuszczu i cukru zawierają dużo składników mineralnych.

2. Wymagania klimatyczne i glebowe

Wymagania klimatyczne:

-jest obarczony ryzykiem przyrodniczym

-temp. kwiaty są wrażliwe na wiosenne przymrozki  ponieważ rozwój kwiatów męskich jest szybszy niż żeńskich

-drzewo wytrzymuje temp. –30 stopni

-nasłonecznienie ważne z punktu fotosyntezy , orzech zaliczany jest do światłolubnych

-wiatr jest sprzyjający powoduje otrząsanie owoców

-wymaga klimatu ciepłego

Wymagania glebowe

-głęboki poziom wód gruntowych  2-2,5 m

-gleby o ph zasadowym

-gleba żyzna , przewiewna , gliniasto piaszczysta

3 . Znaczenie gospodarcze i ekonomiczne

Orzech jest uprawiany głównie dla pozyskania owoców , ale np. wyciągi z zielonych okryw stosowane sa w garbarstwie i produkcji farb . Liście znajdują zastosowanie w lecznictwie hoemopatycznym, a kora w bejcowaniu drewna , również do przemysłu meblarskiego

Przy wyborze odmian kierujemy się:

-wytrzymałość na mróz

-odporność na choroby:z groźniejszych chorób antraknoza i zgorzel siewek, ze szkodników przędziorki , zdobniczki

wzrost weg i gen

-dojrzewanie

-przydatność

LESZCZYNA

Rodzina: Corylaceae – leszczynowate

Gatunek: Corylus avellana- leszczyna pospolita

 

Występuje w stanie dzikim i naturalnym , ma znaczenie użytkowe i dekoracyjne .

Wzrost wegetatywny:

Leszczyna może występować jako drzewo lub jako krzew .

-pokrój korony zagęszczony , konary wyniosłe lub rozłożyste

-pędy cienkie ,są charakterystycznej budowy o układzie odchylonym , pędy oliwkowozielone , omszenie kępkowe przez co pędy są matowe

-pąki-są odstające, pokryte spiralnie ułożonymi łuskami  , pąki liściowe są okrągłe , pąki kwiatowe są spłaszczone, pąki męskie to kotki, ułożone skrętolegle

-liście- pojedyncze , duże , okrągłe , owalne lub odwrotnie jajowate , ogonek liścioy najczęściej krótki , od spodu liście są bardziej owłosione zwłaszcza wzdłuż nerwów, pofałdowane na wierzchu , błyszczące  ale mogą też być matowe. , duże zróżnicowanie kolorystyczne od zielonych do purpurowych.

Wzrost generatywny:

-kwiaty – rozdzielnopłuciowe , samopylne , wiatropylne , kwiaty męskie są koloru karminowego zwane są kotkami . Kotki różni się kształtem , wielkością, barwą  są nagie lub lekko omszone .Kwiaty żeńskie są prymitywne

-owoce- jest orzech właściwym jednonasiennym , nie posiada warstwy zewnętrznej jak orzech włoski . U leszczyny okwiat jest widoczny cały czas jest on zielony i na nim umocowany jest owoc .Orzech zrośnięty jest podstawą z okrywą , po jej rozdzieleniu zostaje blizna zwana tarczką . Kształt tarczki może być okrągły , jajowaty , trójkątny mniejszy lub większy w zależności od odmiany

*orzech ma okrywę gładką , częścią jadalna jest jądro – nasienie .

Wymaganie klimatyczne i glebowe

Wymagania glebowe:

-gleby ciepłe , żyzne , piaszczysto-gliniaste

-odczyn obojętny , duza zawartość próchnicy

-woda gruntowa na poziomie nie płytszym niż 1,2m

Wymagania klimatyczne:

-w stanie spoczynku jest wytrzymała na niskie temp.

-jest wrażliwa na przymrozki wiosenne

-reaguje ujemnie na brak  dostatecznego nasłonecznienia

Znaczenie gospodarcze i ekonomiczne

Ma głównie znaczenie użytkowe i dekoracyjne.

Cechy ;

-wytrzymałość na mróz

-odporność na choroby: najgrożniejszą choroba jest brunatna zgnilizna drzew ziarniakowych , r.ównież mączniak leszczyny .

-dojrzewanie , przydatność

PORZECZKI

Rząd: Rosales – Póżowce

Rodzina: Saxifragaceae – skalnicowate

Podrodzina : Ribesoideae- porzeczkowe

Rodzaj: Ribes

Ribes nigrum – porzeczka czrna

Ribes rubrum- porzeczka czerwona

Ribes alba– porzeczka biała

Rośliny te znalazły uznanie już w VI wieku , owoce te miały duże znaczenie lecznicze . Porzeczka czarna ma 170- 350 mlg witaminy C . Jest to bogate źródło witamin. Owoce zawierają duże ilości garbników które spełniają funkcję dietetyczną i lecznicza . Porzeczka czarna ma największe znaczenie przetwórcze , porzeczka biała to typowy owoc deserowy , porzeczka czerwona jest zarówno deserowa jak i do przetwórstwa.

Wzrost wegetatywny:

Są to krzewy , najlepiej stworzyć model 15 pędów .

-Korona bezprzewodnikowa . Pokrój mogą mieć kulisty spłaszczony, , odwrotnie stożkowaty, rozłożysty. . Charakteryzują się zróżnicowaną siłą wzrostu ( najsilniejszy ma porzeczka czarna , czerwona , agrest , biała)Podstawą do rozpoznawania są pędy jednoroczne.

-pędy- Porzeczka czarna ma najciemniejsze pędy . Pędy w zależności od wieku różnią się barwą o jeden ton ( im starsze tym ciemniejsze. Porzeczki mają pędy proste  u porzeczki czarnej są żółtawoszare lub jasnoszare nieomszone o  specyficznym zapachu, u porzeczek czerwonych skórka łuszczy się a pędy są najczęściej szare, u białej skórka też jest silnie spękana

-Porzeczka czarna owocuje na pędach 1-2-3 letnich , a porzeczka czerwona i biała na 1-5 letnich

-pąki małe przylegające do pędu , kuliste wydłużone zielone z czerwonawo -brązowym zabarwieniem łusek

Wszystkie pędy mają pąki kwiatowe i liściowe, ułożone skrętolegle , u porzeczki czarnej jest wyjątek i pąki osadzone są na krótkich stylikach jakby podstwakach , u pozostałych osadzone na pędzie

-liście –pojedyncze , klapowane  3-5 klap, różnej wielkości i barwie . Barwa może być jasnozielona, szarozielona i czerwona . Liście grube , mięsiste, , liście błyszczące . Dolna powierzchnia u porzeczek białych i czerwonych jest omszona . Ogonki liściowe ustawione są najczęściej pod kątem ostrym w stosunku do pędu  a czasem pod prostym .

Wzrost generatywny:

-kwiaty-Kwiaty porzeczek sa obupłuciowe , pieciokrotne , śa  samopylne, owadopylne i czasem wspomaga wiatr. Kwiaty porzeczek zebrane są w długie zwisające grona , grona mogą być krótsze lub dłuższe w zależności od odmiany .U porzeczki czerwonej najbardziej regularne, u porzeczki czarnej nieregularne skrócone, u białej sa najmniejsze

-owoce – jest nibyjagoda, owoc jest prawdziwy  powstały z zalążni, owoce różnią się barwa , wielkością , kształtem , smakiem . Smak decyduje o przydatności . Liczy się sok i barwa soku.

Wymagania klimatyczne i glebowe

Wymagania klimatyczne :

-należą do wytrzymałych na niskie temperatury , najbardziej agrest, porzeczka czerwona, biała i czarna, taka jest również kolejność rozwijania kwiatów  i ryzyko przyrodnicze. Kwiaty rozkwitają stopniowo na gronach i gdy dojdzie do przymrozków to porażone kwiaty odpadają , a pozostałe rozkwitają

-światło ma znaczenie z punktu fotosyntezy i od przebiegu fotosyntezy zależy wielkość owoców , kształt , smak,. jednak udział światła jest mniejszy

-wiatry nie powodują większych zagrożeń choć mogą prowadzić do wyłamywania krzewów

-opady atmosferyczne – prawidłowy rozkład opadów, największe zapotrzebowanie na wodę w okresie wzrostu weget,. Od wiosny do 15 lipca . Należą do roślin wymagających dużej ilości wody

Wymagania glebowe:

--gleby żyzne , próchniczne o wysokim poziomie wód gruntowych

-poziom wody musi być stabilny , nie znoszą dłuższego zalewania systemu korzeniowego

-system korzeniowy płytki 10-15 cm

-duże zapotrzebowanie na powietrze

-ph lekko kwaśne  do zasadowego

Znaczenie gospodarcze i ekonomiczne

Przydatność odmian jest różna i np. . porzeczka biała jest owocem deserowym , porzeczka czarna jest najcenniejsza wykorzystywana jest w przetwórstwie na różnego rodzaju przetwory , mrożonki , Owoce porzeczek czerwonych są deserowe ale również wykorzystywane w przetwórstwie. Wyróżniamy odmiany:

Porzeczki czarnej:

-wczesne ( Ojebyn)

-średniowczesne ( Ben Lomond

-późne ( Tiben)

Porzeczki czerwonej:

-wczesna(Jonkheer Van test )

-średniowczesne

-późne  ( Holenderska Czerwona , Rondom)

Porzeczka biała – głownie odmiana Biała z juterborg

Cechy brane pod uwagę przy wyborze odmiany:

-charakterystyka wzrostu weget. I generatyw.

-pora dojrzewania

-przydatność odmianowa

-odporność na choroby i szkodniki:szczególnie wrażliwe na opadzinie liści, groźna jest rdza wejmutkowo- porzeczkowa, ąmerykański mączniak agrestu, ze szkodników najgroźniejsze są  mszyce, przeziernik porzeczkowiec,

-wytrzymałość na mróz

AGREST

Rząd: Rosales – Póżowce

Rodzina: Saxifragaceae – skalnicowate

Podrodzina : Ribesoideae- porzeczkowe

Rodzaj: Ribes

Ribes grosularia- agrest

Wzrost weg

Agrest jest krzewem , pokrój krzewu może być wzniesiony , kulisty, spłaszczony, jest silnie zagęszczony  w przeciwieństwie do porzeczek

-pędy- różnią się grubością i sztywnością , posiadają kolce które są wytworem skórki, odmiany różnią się kolcami, pędy powyginane

-kolce- mogą być pojedyncze , podwójne, lub potrójne. Mogą być skierowane w dół lub  odchodzić prostopadle

-pąki – osadzone na pędzie , agrest owocuje na pędach 1,2,3 letnich

-liście-są 5 klapowe , różnej wielkości i kształtu , małe  i błyszczące

Wzrost generatywny:

-kwiaty- są obupłuciowe , małe lub średniej wielkości , występują pojedynczo , jest smaopylny, owadopylny

-owoce- jest nibyjagoda , charakterystycznymi cechami owoców jest: wielkość, kształt , barwa i stopień owłosienia owoców, pora dojrzewania. Owoce mogą być kuliste, jajowate,  , małe , średniej wielkości , duże. Kolor owoców może być zielony , białawy, żółty , czerwonawy

*skórka owoców może być naga , albo pokryta woskowym nalotem, albo omszona , czy też pokryta dużą ilością szczecinek

2. Wymagania klimatyczne i glebowe

Glebowe:

-gleby żyzne

-dostatecznie wilgotne

-odczyn lekko kwaśny

-najbardziej narażony na przymrozki wiosenne

3.Znaczenie gospodarcze i ekonomiczne

Agrest jest źródłem pektyn. Przydatne są na różnego rodzaju przetwory , stosowane również jako owoc deserowy. Owoce przeznaczone na kompoty, galaretki, drzemy, na soki i wina i do bezpośredniego spożycia .

Odmiany:

-o owocach zielono-żółtych ( Biały Triumf

-o owocach czerwonych

Cechy:

-wytrzymałość na mróz

-odporność na choroby i szkodniki

-wzrost weg i gen

-przydatność

BORÓWKA WYSOKA

Rodzina: Ericaceae- wrzosowate

Rodzaj : Vaccinum – borówka

Gatunek: Vaccinum corymbosum – borówka wysoka

                Vaccinum vitis ideae – borówka brusznica

Najwięcej odmian powastało z borowki wysokiej , dość bogate zróżnicowanie gatunkowe .

Wzrost wegetatywny

Borówka jest krzewem  silnie rosnącym , w naszych warunkach dorasta do 2 m

-pędy – 2-3 letnie pędy mają zdolność do wytwarzania pędów bocznych , utrzymujemy ok. 6-7 pędów w krzewie , obcinamy pędy starsze by zmusić do wytworzenia jednorocznych. Pęd jednoroczny ma najpierw zielona barwę , ale potem przechodzi w fioletowo czerwona , gładkie błyszczące , mogą mieć nalot woskowy.

-pąki kwiatowe i liściowe ułożone skrętolegle . Pąki kwiatowe zawiązują się na końcach jednorocznych przyrostów  lub na krótkopędach różnią się od pąków liściowych

-liście- pojedyncze . osadzone naprzemianlegle, kształtu eliptycznego lub jajowato okrągłe . Dolna strona jaśniejsza czasem pokryta kutnerem

Wzrost generatywny:

-kwiaty obupłuciowe , samopylne i owadopylne , ułożone w grona , rozwój ich jest stopniowy, kwiaty białe

-owoc- owoc prawdziwy jagoda , barwa od niebieskiego do fioletowego . Kształt owoców jest kulisty lub owalny lekko spłaszczony.

*miąższ jest zielonkawobiały , a skórka jagody czarna z delikatnym niebieskim nalotem.. Owoce dojrzewają stopniowo, zbiór ręczny do 3 tygodni.

Odmiany różnią się wielkością ( wielkoowocowe, drobnoowocowe), barwa

Wymagania klimatyczne i glebowe

Wymagania klimatyczne:

-krzewy mogą zn...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin