Składniki:
· biszkopt
o 6 jajek
o 1 szklanka cukru
o 1 czubata szklanka mąki
o 2-3 łyżeczki kakao
o 1 łyżka oleju
o 1 łyżeczka proszku do pieczenia
o 1 łyżka wody
· 1 puszka mleka skondensowanego (gotowanego, słodzonego)
· 1 masło extra
· 8 paczek krakersów Lajkonik 70g
· polewa czekoladowa
· posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Razem ubijać. Dodać resztę składników (wodę na końcu). Wymieszać. Piec w dużej prostokątnej blaszce ok. 30-40 min. w temp. 170 st. Po upieczeniu biszkopt podzielić na dwie części.
Masa: Masło utrzeć na krem, dodając łyżką stopniowo mleko skondensowane (ugotowane na masę krówkową, ostudzone).
Składać ciasto:
· 1/2 biszkoptu
· masa
· warstwa krakersów
Całość polać polewą czekoladową i posypać siekanymi orzechami. Odstawić do przegryzienia się składników. Trzymać ciasto w lodówce.
narcyzajab