mieszanka.pdf
(
26060 KB
)
Pobierz
354693510 UNPDF
Zupa pieczarkowa
Skfadniki:
20 dag pieczarek. 4 ziemniaki. cebula. 3 zabki czosnku.Iyzka po-
I
siekanej natki pietruszki, s61.czarny pieprz, pieprz ziolowy, 3lyzki mleka. :
Przygotowanie:
do garnka wlac 1,5 litra wody. Zagotowac. Ziemniaki obrac, :
oplukac, pokroic w duza kostke, Wrzucic do wrzatku, Po mniej wiecej 5 mi- :
nutach dodac oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Cebule oraz ezo- :
snek obrac i drobno pokroic. Dodac do zupy pod koniee gotowania (ziemnia- :
ki powinny bye miekkie), Doprawic do smaku sola.pieprzern ziolowym i (naj- :
Zupa z suszonych borowik6w
Skfadniki:
5 dag suszonych borowik6w, duza cebula, marchew, 1 litr bulionu
(z proszku lub z kostki), lyzka masla, 3lyzki gestej smietany, lyzka posieka-
nej natki pietruszki. s61,pieprz.
Przygotowanie:
grzyby dokladnie umyc, zalac 2 szklankami cieplej, przego-
towanej wody i odstawic na mniej wiecej 2 godziny. Ugotowac w tej samej
wodzie. Wywar odcedzic i odparowac do polowy objetosci, Grzyby starannie
posiekac. W garnku rozgrzac maslo, wlozyc obrana, pokrojona w drobna
kostke cebule oraz starta na taree
0
duzych oczkach lub pokroiona w mala
kostke marchew. Srnazyc przez 5 rninut, caly czas mieszajac. Wlac goracy bu-
lion i wywar z grzyb6w. Dodac pokrojone grzyby, gotowac przez 20 minut.
Doprawic do smaku sola i pieprzem. Polaczyc ze smietana, Posypac natka
pietruszki. Podawac z oddzielnie ugotowanym makaronem.
I
.3
IyZki tartego ostrego sera
.,
I •
re~ztki w~dliny lub pieczone-
go miesa,
---
• sol, cukier.
'
Sposot»
przygotowania:
I
Pl"Zygotowanie
15min
Smazenie
10ruin
Dla
6
OS6b
II 3lSrednie ~
,. 3 ia;ka na twardo
.40 dag kurze;
wcrtr6bJcj!l
oliwa
do
~nia.~
!:1atkiPi~
• SOl,
pieprz
Ceb~le obrac i dro;;
no poslekac. Na patelni
rozgrzac oliw~, zeszk!ic
cebule,
Wqtr6bki
urn '
oczyseic pokr ., . yc,
. "
Kalafior oczyscic, zalac wrzq-
thiem
I
go~owac ~ solq
i
cukrem
o~.
25
minui. Smietanhe wy_
mlesza~
z
jajkiem, startym
serem
I
pokrojonq w kostk~ we-
dlin!l' U~o~owany kaiafior osq-
co/c, .ulozy~ go w ogniotrwalym
p6imlsku
I
zalac przygotowa-
nym sosem. Wstawic do gorqce-
go piekamika na 10 minut.
I!'!nie podawac gorqce, naj-
lepiei z pihaninq. suroumq.
Ole I US-
z cebulq. Wystu-
1~,
p,o. czym zmikso-
w~,c z JaJkami. Dopra-
Wl~
solq i pieprzem.
kulki mOasyuformowac
. .. btoczyc je w
Siekanej natce. po-
Porc;a -
ok. 165 keal
d
zm~c
lepiej swiezo zmielonym) ezarnym pieprzem. Zestawic z ognia. Gdy zupa
i
troche ostygnie, polaczyc z mlekiem (lub smietana
0
malej zawartosci tlusz- :
czu), ZUP« z mlekiem ponownie kr6tko zagotowac, ZUp«ze smietana nalezy :
tylko mocno podgrzac. Wlac do talerzy. Posypac posiekana natka pietruszki. :
Danie mozna tez posypac startym zoltym serem.
• 1
duty kalafior,
• szklanka smietanhi 18-proc
.1jajko,
_~_
Skfadniki:
.2 szklanki m'lki
• pot szklanki Wody
• sol. ttuszcz
do smai:enia.
Przygotowanie:
z maki, wody i soli za-
gniesc ciasto (takiejak na
pierogi). Podzielic na por-
cje, uformowac kule, a na-
stepnie
rozwalkowac na
cienkie placki na
opro-
szonej maka stolnicy.
Usmazyc (na thiszczu
lub bez).
Podplomyki
sa.
znakornita przeka.sk'l.
~p-aghetti
z sosem
p-omidoro~m
Skfadniki:
• p6tpaczki
makaronu
.2cebule
.4 zetbkiczosnku
.duze
opakowanie
koncentratu
pomidorowego
.sol.chili
• oregano
.bazylia
• tyzeczka cukru
• ewentualnie
maty kawatek
zottego sera.
Przygotowanie:
makaron ugotowac w lekko osolonej
wodzie (wedlug przepisu podanego
na opakowaniu). Obrana, posiekana
cebule oraz czosnek podsmazyc,
Po-=----=-dp-Iomyki==-·
~ \ I~
I
wlac szklanke wody, dodac przypra-
wy, koncentrat pomidorowy icukier.
Gotowac oketo 5 minut. Makaron
polac sosem i ewentualnie posypac
startym zoltyrn serem.
Grzanki
francuskie
Skfadniki:
.1,5 szklanki mleka .2 jajka
• podsuszona pszenna butka
(Iub kilka matych buteczek)
• ttuszcz do smai:enia.
Przygotowanie:
bulke pokroic na kromki (sredniej
grubosci) i wlozyc do mleka roztrze-
panego z jajkami. Moczyc, az bu!ka
mocno nasiaknie, Wlozyc na roz-
grzany tluszcz. Usrnazyc po obu stro-
nach na zloty kolor. Zdjac z patelni,
osaczyc z nadmiaru tluszczu,
44 Pani Domu
___
Leczo z kabaczka
ze swiezymi
zlotaml
Karta dan
z warzyw
dyniowatych
Przepis dla 4 os6b • Czas przygotowania
45 minut • Porcja 210 kcal
Sprawdz, czy masz w kuchni przy tym nasady
Na przygotowanie ogonk6w.
dania: • 1 kg ka- ~ Cebule i zabki
baczka • 2-3 cebule czosnku obrac i po-
• 5-6
pomidor6w
siekac,
W rondlu
• ostra papryczka a dose grubym dnie
czuszka • 2 zabki rozgrzac olej i ze-
czosnku • 2 lyzki szklic cebule i czo-
posiekanych
swie-
snek.
Dodac
posieka-
zych
zi61 (bazylii,
na ostra
papryczke,
oregano, tymianku, smazyc razem 2 mi-
natki pietruszki). nuty, mieszajac.
4lyi:ki oleju. ~ Wlozyc pokrojony
Przyprawy: • pieprz kabaczek i czastki po-
• slodka papryka midor6w. Doprawic
• s61.
Kabaczek
nadziewany
soczewicq
Leczo
z kabaczka
ze swiezymi ziolami
do smaku ziolami,
papryka, sola i pie-
przem.
Dusic
pod
przykryciem na ma-
lym ogniu okolo p61
godziny, czesto mie-
szajac. Ewentualnie
jeszcze doprawic,
A teraz do dziefa
~ Kabaczek umyc,
osuszyc, obrac, prze-
kroic wzdluz na p61,
Iyzk,! wydrq;i:yc pestki.
Miazsz
pokroic w gru-
ba
kostke. Pornidory
umyc, sparzyc, obrac
ze sk6rki, pokroic
na czastki, wycinajac
Przekladaniec
z
cukinii
i
sera feta
Pikantne placki
z
cukinii
• Nasze rady
~ Podaj z ryiem lub
makaronem.
Kabaczek nadziewany
soczewicCi
Przepis dla 6 os6b • Czas przygotowania
60 minut • Porcja 400 kcal
Sprawdz, czy masz w kuchni
Na przygotowanie
dania: • ok. 1,2 kg
kabaczka • po 20
dag soczewicy i ryzu
• 2 cebule • 2
zabki
czosnku .4 pomido-
ry • 5 dag starteqo
zoiteqo sera. 2 tyzki
bulki tartej •
tyzka
koncentratu pomido-
rowego • lyzka po-
siekanego oregano
i natki • 2lyi:ki masla.
Przyprawy: • pieprz
• .Jarzynka" • s61.
kana cebule i czosnek
zeszklic na lyzce masla.
Zmieszac
z soczewica,
bulka
tarta,
koncentra-
tern i posiekana zieleni-
na,
Doprawic,
~ Kabaczek
umyc,
obrac ze sk6rki, prze-
kroic wzdluz na p61,
wydrazyc pestki. Na-
pelnic soczewica
i
zlo-
zyc. Zaroodporne na-
czynie wysmarowac
reszta masla, wlozyc
ryz, kabaczek, a wokol
niego czastki pomido-
ra. Piec ok. 30 min
w 180 st. Posypac se-
rem, jeszcze chwile za-
piec. Podac nagoraco.
I
A teras do dziefa
~ Ryz i soczewice ugo-
towac osobno. Posie-
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Sktadniki: 1 kg gruszek (lub 60-70 dag owocow z kornpotu), 20 dag maki,
IO dag cukru, pol kostki masla, 2 jajka, 2 plaskie lyzeczki proszku do piecze-
nia, 2 lyZki kakao, 5 dag zmielonych orzechow laskowych, opakowanie pole-
wy czekoladowej, sok z cytryny, 2 lyili posiekanych migdalow, szczypta soli.
Przygotowanie: gruszki umyc, obrac, przekroic, usunac gniazda nasienne,
miazsz pokroic na czastki grubosci I cm. Skropic sokiem cytrynowym. Miek-
kie maslo utrzec z cukrem ijaikami. Dodac przesiana make, kakao, szczypte
soli oraz proszek do pieczenia. Zmiksowac na gladka mase
0
konsystencji kre-
mu. Polaczyc z orzechami laskowymi. Ciasto przelozyc na natluszczona bla-
che, Na wygladzonej powierzchni ulozyc gruszki. Piec okolo 40 minut w tem-
peraturze 180 stopni. Osrudzic, polac polewa, posypac migdalami.
Safatka z fososia
f
Przepis dla 4 os6b • Czas przygotowania
20 minut • Porcja 300 kcal
Sprawdi, czy masz w kuchni
Na przygotowanie
salatki: .30 dag fi-
letow z lososia •
2
cykorie • grejp-
frut • oqorek • sza-
lotka • 6 tyzek
groszku •
2 lyzki
posiekanego koper-
ku • sok z cytryny
• 6 lyzek oliwy.
Przyprawy: • pieprz
• tyzeczka musztar-
dy.sol.
wszystkich stron na
zloty kolor,
~ Cykorie oczyscic,
listki
oplukac,
osu-
szye, pokroic w pi6r-
ka. Grejpfrut
obrac,
oczyscic z bialych
wlokien,
a z miazszu
wykroic cienkie fileci-
ki. Umyty og6rek po-
kroic w plasterki.
~ Do miski
wtozyc
rozdrobniona
cykorie,
fileciki grejpfruta, pla-
sterki og6rka, groszek
i
koperek. Skladniki
polac
przygotowa-
nym sosem, delikatnie
wymieszac, przelozyc
na p6lmisek.
~ Na wierzchu polo-
zye kawalki lososia.
Salatke
Karta
dan
z rybami
Przekqska
Roladki rybne
zgrzybami
A teraz do dziela
~ Szalotke obrac,
oplukac, posiekac, wy-
mieszac z 4 lyzkami
oliwy, sokiem z cytry-
ny, musztarda oraz
szczypta soli i pieprzu.
~ Filety
oplukac,
osuszyc, odkroic sk6-
re, mieso pokroic
w
kostke. Kawalki loso-
sia wlozyc na reszte
mocno rozgrzanej
oliwy. U smazyc ze
Gulasz rybny
Danie glowne
Smazone
sledzie
faszerowane
pieczarkami
Kolacja
na
cieplo
Gulasz rybny
podawac
z bagietka.
-
Salatka
Z
lososia
Przepis dla 4 Qs6b • Czas przygotowania
45 minut • Porcja 440 kcal
• Nasze rady
~ Ui:yj groszku z pusz-
ki
lub rozmroionego.
Sprawdi, czy masz w kuchni
Na gulasz: • 1 kg fi-
letow rybnych po
50 dag papryki i po-
midorow. po 20 dag
cebuli i ziernniakow
• 2-3 zabki czosnku
• szklanka bulionu
warzywnego pot
szklanki smietany
• tyzeczka mqki •
tyzka soku z cytryny
• 4 tyZki oleju.
Przyprawy: tyZka
posiekanych swre-
zych ziot tyZka mie-
lonej slodkiej papryki
• sol. pieprz.
A teraz do dziela
~ Filety skropic so-
kiem z cytryny Posie-
kany czosnek i cebule
zeszklic na goracym
oleju.
Dodac
paski pa-
pryki oraz pokrojone
w kostke ziemniaki.
Smazyc 6 minut.
~ Dodac czastki po-
midor6w. Wlac goracy
bulion i
zagotowac.
Wlozyc filety, przypra-
wic, Gotowac
20 min.
~ Zmieszac smietane
z maka, zabielic
gu-
lasz. Gotowac 5 minut.
...J
z truskawkami
Skladniki na ciasto:
• :3
szkl. mqki, margaryna,
• 5
z6ltek,
:3
lyzki cukru,
• :3
plaskie lyzeczki prosz-
ku
do
pieczenia,
na mase:
• 2
kostki twarogu,
• jajko,
1/2
szkl. cukru,
1 budyii smietanhoury,
1/3 kostki masla,
• truskawki (ewentualnie
brzoskwinie)
Spos6b .
przy~otowama:
SklacTniki
na
ciasto za-
gniest:
Podzielii:
na 2
czf!-
sci: jednq wyloZyc
na
po-
Krem
cytrynowy
Skladniki:
• 4
jajka,
1
cytryna,
• 1
lyzeczka zelatyny,
• 10
iyzeczei:
cukru
Spos6b .
przygotowama:
Zelatynf! namoczyc w :3
lyzeczkach zimnej wody,
aZ
nap{?cznieje, podgrzac
do
zagotowania. Z bialek
ubic pianf!, z6ltka utrzec
z
cukrem .i otartq sk6rkq
cytryny. Z6ltka polqczyc
z
zelatynq i pianq, prze-
studzic w lod6wce.
smarowanq blachf,
a
drugq
zamrozic. Skladniki
na
ma-
sf! wyrobic mikserem, roz-
smarowac
na
ciescie.
Na
masie serowej uloZyc owo-
ceo Z
5
bialek oraz
2
lyzek
cukru pudru ubic piane
i
uloZyc jq
na
owocach. Cia-
sto
mrozone
zetrzec
na
tar-
ce, posypac nim semik.
Semik piec ok. 50 min.
Placek z wisniami
~_ •••..•Skladniki: .
.25 dagmqki
ziemniaczanej,
• 15
dag margaryny Kasi,
• 15
dag cukru pudru,
Spos6b .
przygotowama:
Z6ltka utrzec
z
cukrem. Mqk
wymieszac
z
proszkiem
do
pi
czenia i jajkiem. Margaryn
utrzec
na
hrem, dodat: z6ltk
mqkf! ziemniaczanq, wyrob'
na
ciasto, rozwalkowac.
Ma
CZfSC ciasta mozna odloZy
reszte umiesdc w [ormie.
N,
dasto poloZyc wisnie, ewen
alnie przykryc warstwq paz
stawionego ciasta, posypac
c
krem pudrem, piec ok. 40
mi
.1
jajko,
.llyzecz-
kaproszku
do piecze-
nia,
.60dag
wydrylowa-
rzych wisni,
.3 z6ltka
.
~"
"
I.
".'~
.
Szanowne Czytelniczki!
Serdecznie dziekujemy za
nadeslane
listy
z przepisami i czekamy na nastepne - -ko-
niecznie z dotaczonym zdieciem, Wybrane
przepisy bedziemy prezentewac i nagradzac.
Sernik
Plik z chomika:
mgm16
Inne pliki z tego folderu:
przyślij przepis - tanie gotoanie.pdf
(9526 KB)
torty grill.pdf
(165484 KB)
pikantne przysmaki - kasia.pdf
(15298 KB)
mieszanka 8.pdf
(216054 KB)
wielkanoc boże narodzenie.pdf
(280809 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
architektura
audiobook
budownictwo 123
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin