Rewolucja Na Talerzu -s01e03.Rosół.13.05.2010.docx

(110 KB) Pobierz

Odcinek 3

Premiera 13 maja 2010, godzina 22:00

Rosół

Rosół jest niekwestionowaną królową polskich zup. Uważa się, że jest lekarstwem na wszystko! Tylko czy tradycyjny rosół jest aż tak zdrowy jak myślimy? Okazuje się, że nie. W trzecim odcinku programu “Rewolucja na talerzu” Olga i Agata zaprezentują trzy sposoby na alternatywne, zdrowe i pyszne rosoły. Pokażą jak obniżyć ilość kalorii w rosole nawet o połowę oraz udowodnią, że rosół nie musi być nudny. Trzy przepisy na rosół zadowolą wszystkich. Począwszy od tych, którzy się odchudzają. Kończąc na tych, którzy szukają egzotycznych smaków. Pierwsza wersja, najbliższa oryginałowi – rosół drobiowy z lanymi kluseczkami - jest idealna dla tradycjonalistów. Dla tych, którzy szczególnie dbają o linię jest druga wersja - rosół z mięsnymi pulpetami, które dzięki skórce cytrynowej i mięcie mają niepowtarzalny smak i zapach. Trzecia wersja, dla poszukujących egzotycznych smaków, to rosół wietnamski “pho”, który jest świetną inwestycją w nasze zdrowie. W tym odcinku poznamy też zaklęcie na udany związek, dowiemy się co zrobić, żeby nasz rosół był klarowny, dlaczego warto jeść kolorowe dania oraz co zrobić żeby wspomóc nasz układ nerwowy. Zapraszamy!

 

ROSÓŁ Z LANYMI KLUSKAMI

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/przepis1ok.jpg

na wywar:

-          250 g udźca z indyka

-          włoszczyzna bez kapusty

-          1 ząbek czosnku

-          1 cebula

-          natka pietruszki

-          natka lubczyku

-          listki laurowe

-          kilka ziaren pieprzu

-          kilka ziaren ziela angielskiego

-          sól

na kluski:

-          2 białka

-          ¼ szklanki mąki typu 2000

 

 

Obrać warzywa. Do garnka wrzucić mięso i obraną włoszczyznę, dodać przyprawy, zalać wodą. Im więcej dodamy warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godziny. Odcedzić. Rozdzielić jajka. Ukręcić kluski z białka i mąki. Kluski lać do wrzącego rosołu za pomocą widelca.

 

porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 150 kcal

 

ROSÓŁ Z PULPECIKAMI

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/przepis2ok.jpg

na wywar:

-          włoszczyzna bez kapusty

-          1 cebula

-          natka pietruszki

-          natka lubczyku

-          listki laurowe

-          kilka ziaren pieprzu

-          kilka ziaren ziela angielskiego

-          sól

 

na pulpeciki:

-          1 pojedyncza pierś z kurczaka (drobno mielona)

-          ¼ pęczka natki pietruszki

-          ¼  pęczka mięty

-          skórka otarta z połowy cytryny

-          1 mała cebula dymka

-          sól, pieprz

-          białko z małego jajka

 

Obrać warzywa. Do garnka wrzucić obraną włoszczyznę i przyprawy, zalać wodą. Im więcej dodamy warzyw tym rosół będzie intensywniejszy. Gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odcedzić. Posiekać natkę pietruszki, miętę i dymkę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Do zmielonej piersi z kurczaka dodać zioła, dymkę, skórkę z cytryny, pieprz i sól. Oddzielić białko, dodać do masy. Masę dobrze wymieszać. Następnie uformować z niej kulki, które należy wrzucać do wrzącego rosołu i gotować przez 15 minut.

 

porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 140 kcal

 

 

 

 

 

 

 

 

WIETNAMSKI ROSÓŁ PHO

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/przepis3ok.jpg

-          200 g pręgi wołowej

-          włoszczyzna bez pora i kapusty

-          korzenie kolendry

-          3 cm laski cynamonu

-          1 gwiazdka anyżu

-          1 łyżeczka nasion kolendry

-          1 łyżka sosu ostrygowego

-          sól

-          10 krewetek

-          150 g makaronu sojowego

-          1 pęczek szczypiorku

-          kiełki słonecznika

-          liście kolendry

 

Włoszczyznę obrać, mięso pokroić na kawałki, zdejmując trochę tłuszczu. Do garnka wrzucić włoszczyznę, korzenie i nasiona kolendry, cynamon, anyż, zalać wodą i posolić. Gotować na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie dodać sos ostrygowy i krewetki, gotować jeszcze 10 minut. Zaparzyć makaron sojowy wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek nałożyć porcję gotowego makaronu sojowego. Wlać porcję rosołu, posypać szczypiorkiem, kiełkami i świeżą kolendrą.

 

porcja tradycyjnego rosołu 300 kcal, naszej wersji 150 kcal

Zgłoś jeśli naruszono regulamin