Rewolucja Na Talerzu -s01e05.naleśniki.27.05.2010.doc

(559 KB) Pobierz
CURRICULUM VITAE

Odcinek 5 Premiera 27 maja 2010, godz.22:00

Krokiety

Krokiety obok pierogów stanowią jedną z najbardziej lubianych i popularnych gotowych dań garmażeryjnych. W tym odcinku programu proponujemy trzy wersje pysznych i zdrowych krokietów, które są rozwiązaniem w sytuacji gdy się spieszymy i nie mamy czasu przygotować posiłku. Co ważniejsze, wartość kaloryczna wszystkich naszych krokietów jest w stosunku do tradycyjnych niższa o ponad połowę! Pierwsza wersja krokietów, naleśniki z kapustą i grzybami w chrupiącej panierce z orzechów, jest dla osób którym trudno rozstać się z tradycyjnymi krokietami. Druga wersja, naleśniki z grillowanymi warzywami z bryndzą i roszponką, jest dla osób, które szczególnie dbają o linię. Trzecia wersja krokieta, naleśniki gryczane z marynowanym halibutem i kolendrą, jest dla osób poszukujących wyrafinowanego smaku. 

W tym odcinku wskażemy mąkę, która nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealna dla naszych dzieci. Opowiemy też jak przygotować zdrowe kostki rosołowe oraz co zrobić, żeby nasze naleśniki były bardziej puszyste. Zdradzimy jaki dobroczynny wpływ na nasze zdrowie ma halibut oraz dlaczego częściej powinniśmy jeść ryby. Wszystkie te informacje oraz wiele innych już w tym odcinku „Rewolucji na talerzu. Zapraszamy!

 

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

na naleśniki:

-          1 szklanka maki pełnoziarnistej

-          1 białko z jajka

-          ½ szklanki chudego mleko

-          ½ szklanki wody gazowanej

-          1 łyżka oleju rzepakowego

-          sól

na farsz:

-          1 mała cebula

-          100g kiszonej kapusty

-          300g grzybów (prawdziwki  lub podgrzybki)

-          4 średnie pieczarki

-          1 mały pęczek natki pietruszki

-          zamrożony bulion w kostkach

-          ½ łyżki oleju rzepakowego

-          1 łyżeczka masła

-          sól i pieprz

na panierkę:

-          garść posiekanych orzechów włoskich

-          1 żółtko z jajka

 

 

Przygotować ciasto na naleśniki. Mąkę przesiać do miski, dodać białko z jajka (żółtko zostawiamy na później) połączyć z wodą, mlekiem i solą, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego. Ciasto powinno mieć konsystencje niezbyt gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodać jeszcze wody. Usmażyć naleśniki na patelni teflonowej.

Pokroić cebulę i posiekać kiszoną kapustę. Pokroić pieczarki i grzyby. Rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć cebulę. Dodać kapustę, pieczarki i grzyby. Dorzucić “kostkę rosołową”, czyli zamrożony domowy bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posiekać natkę i dodać ją do farszu pod koniec duszenia. Przestudzić chwilę farsz i zwinąć naleśniki. Zwinięte naleśniki obtoczyć najpierw w roztrzepanym żółtku jajka a potem w posiekanych orzechach. Zapiekać w 180 stopniach przez 15 minut.

 

tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 270 kcal

KROKIETY Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

na naleśniki:

-          1 szklanka mąki pełnoziarnistej

-          1 białko z jajka

-          ½ szklanki chudego mleka

-          ½ szklanki gazowanej

-          1 łyżka oleju rzepakowego

-          sól

na farsz:

-          1 mała czerwona papryka

-          1 nieduża cukinia

-          ½ bakłażana

-          4 pieczarki

-          2 ząbki czosnku

-          ½ papryczki habanero (lub innej ostrej chilli)

-          sok z ½ limonki

-          oliwa, kilka gałązek tymianku

-          sól, pieprz

-          100g bryndzy

-          roszponka

 

Naleśniki przygotować według przepisu powyżej - “Krokiety z kapustą i grzybami”.

Przygotować marynatę. Pokroić i rozetrzeć z solą czosnek. Posiekać chilli. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z oliwą, papryczką chilli i utartym z solą czosnkiem. Dodać szczyptę pieprzu. Pokroić warzywa, dodać do marynaty, odstawić na min. 2 godziny. Zamarynowane warzywa grillować na patelni grillowej rozpoczynając od papryki, bo jest najtwardsza. Naleśniki posmarować bryndzą, następnie położyć warzywa, dodać trochę liści roszponki oraz tymianku i zawinąć.

 

tradycyjny krokiet liczy 550 kcal, nasza wersja 240 kcal


SERNIK pieczony w kąpieli wodnej

-          800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)

-          3 jaja

-          1/2 szklanki cukru.

-          1 laska wanilii

-          truskawki

 

Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.

 

Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić.

Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

 

porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, naszej wersji 150 kcal

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin