TIRAMISU
Składniki:
- 6 jajek
- 400 g mascarpone ( często nie mogąc przeżyć zawartości tłuszczu w tym serku używam mielonego twarożku i moim zdanie tez super smakuje)
- podłużne biszkopty (używam tych z Lidla lub Biedronki i są ok, wystarcza 1 paczka)
- 2 filiżanki mocnej kawy
- 100 ml amaretto lub marsalli
- 6 łyżek cukru
- kakao do posypania
Ubić piane z białek, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, aż cukier całkiem Sie rozpuści, dodawać stopniowo serek ciągle miksując. Do masy dodać delikatnie białka, tak by masa nie straciła puszystości. Kawę przestudzić, przelać na głęboki talerzyk, wymieszać z alkoholem. Przygotować naczynie do wyłożenia biszkoptów (może być keksówka o ile biszkopty się w niej mieszczą lub zwykłą forma do ciast. Ja wykładam ją folia aluminiową, łatwiej wtedy wydostać z niej deser. Deser można również przygotować w pucharkach (jak na zdjęciu nr.2). Biszkopty po kolei zanurzamy w kawie (naprawdę na moment, ja zawsze liczę do trzech i odwracam). Nie mogą zbytnio namoknąć, bo serowa masa jeszcze je rozmoczy, a nie chcemy papki. Układać biszkopty ściśle obok siebie i na uzyskana warstwę rozprowadzić połowę masy serowej, a następnie posypać ją przesianym kakao. Na to ponownie ułożyć warstwę lekko nasączonych biszkoptów, które polać masa serową. Tak przygotowany deser wstawić na minimum 4 godz. do lodówki. aby składniki masy się ścięły. Przed podaniem górę posypać przesianym kakao.
jareklewy77