ap26.pdf

(23 KB) Pobierz
CD_Chemia2_33.vp
Arkusz pracy — ROZDZIA£ 19
.....................................................................................................
..................................................................................................... ............................................................
imiona i nazwiska uczniów
klasa
data
2. Skrobia jest materia³em zapasowym roœlin. Gromadzi siê g³ównie w ich nasionach, korzeniach i bul-
wach. Wyodrêbnijcie skrobiê z ziemniaka i zbadajcie jej w³aœciwoœci.
2a Jeœli badaliœcie skrobiê pod mikroskopem, to narysujcie jej ziarna:
2b Opiszcie w³aœciwoœci fizyczne otrzymanego produktu.
2c Jak udowodnicie doœwiadczalnie, ¿e wydzielona z bulwy ziemniaka substancja jest skrobi¹?
2d Na czym polega próba Tollensa, któr¹ zastosowaliœcie do badania w³aœciwoœci redukuj¹cych
skrobi?
1
572193222.001.png
2e
Narysujcie fragment wzorów strukturalnych sk³adników skrobi: amylozy i amylopektyny i wyjaœnij-
M
cie, na czym polega ró¿nica w ich budowie.
Celuloza, podobnie jak amyloza, jest polisacharydem zbudowanym z jednostek glukozy. Czym ró¿-
ni siê struktura cz¹steczek obu tych polisacharydów?
2f Co dzieje siê z cz¹steczkami skrobi, podczas jej ogrzewania z wodnymi roztworami kwasów?
2g
Dlaczego podobny wynik do opisanego w podpunkcie 2f mo¿na uzyskaæ, dzia³aj¹c na skrobiê wod¹
M
z dodatkiem œliny zamiast jej ogrzewania z roztworem kwasu?
2h
Jak otrzymaæ alkohol etylowy ze skrobi? Napiszcie równania zaprojektowanych reakcji.
M
2
572193222.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin