Mokka.odt

(9 KB) Pobierz

Mokka

       składniki:

       1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao

       1-2 łyżeczki brązowego cukru

       2 łyżeczki drobno zmielonej kawy

       1 mały kawałek wanilii

       2 łyżki bitej śmietany

       0,3 l wrzątku

       0,1 l mleka

        

       sposób przygotowania:

       Oryginalny przepis wymyslił sam Wolter. Mleko wlać do rondelka, dodać utartą wanilię, doprowadzić do wrzenia. Dodać kakao i cukier, zamieszać i trzymać na małym ogniu. W osobnym naczyniu zaparzyć kawę i po 2-3 minutach połączyć z kakaowym mlekiem. Rozlać do dwu uprzednio nagrzanych filiżanek, nałożyć na wierzch bitą śmietanę i oprószyć kakaowym proszkiem.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin