Paszteciki
Składniki na 8 porcji:
ciasto:
2,5 szklanki mąki
12 dag masła
pół szklanki gęstej śmietany
3 dag drożdży
2 jaja
kminek
sól
farsz:
30 dag metki cebulowej
czerwona cebula
10 dag pieczarek
pół pęczka natki pietruszki
1/4 szklanki Rosołu królewskiego WINIARY
szczypta cząbru
sól, pieprz
tłuszcz do blachy
Drożdże dokładnie rozetrzyj ze śmietaną, a masło posiekaj z mąką. Następnie wlej drożdże, wbij jajo, posól, zagnieć i dokładnie wyrób ciasto. Teraz na pewien czas odstaw do wyrośnięcia. Pieczarki i cebulę oczyść, drobno pokrój, zrumień na patelni. Do podsmażonych pieczarek dodaj starannie rozgniecioną widelcem metkę, rosół, przyprawy i posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszaj i smaż do odparowania.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kwadrat, pokrój w paski o szerokości 10cm. W każdy pasek - na całej jego długości - zawiń farsz i dobrze zlep brzegi. Krój ukośnie na małe (3-centymetrowe) paszteciki. Na koniec posmaruj je rozbełtanym drugim jajem i posyp kminkiem. Ułóż na natłuszczonej blasze i piecz na złoty kolor w nagrzanym do temperatury 190°C piekarniku (około 10 minut).
Gacek13101988