Sorbet cytrynowy.rtf

(5 KB) Pobierz
Sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy

 

Składniki na 4 porcje:

6 listków bazylii

3 cytryny

8 łek cukru

 

Cytryny sparz, skórkę zetrzyj na tarce, a z miąższu wyciśnij sok. Skórkę wrzuć do rondelka, wlej 200 ml wrzącej wody, dodaj cukier. Po minucie gotowania zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na bok na 10 minut.

 

Do syropu cytrynowego dodaj szklankę wody i sok z cytryny, wymieszaj i wstaw na 3 godziny do zamrażarki, mieszając sorbet co 30 minut.

 

Listki bazylii umyj, osusz i posiekaj. Do pucharków wkładaj kolejno najpierw po gałce sorbetu pomidorowego, a następnie cytrynowego i na koniec posyp je posiekaną bazylią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin