Omlet biszkoptowy z truskawkami.rtf

(7 KB) Pobierz
Omlet biszkoptowy z truskawkami

Omlet biszkoptowy z truskawkami

 

Składniki na 4-6 porcji:

40 dag truskawek (mogą być mrożone)

6 jaj

6 łek cukru

2 łki cukru pudru

3 łki mąki pszennej

łka Cukru wanilinowego WINIARY

1/4 łyżeczki soli

2 łki margaryny lub oliwy do smażenia

 

Truskawki przebierz, opłucz, oczyść z szypułek, pokrój w plastry i wymieszaj z cukrem pudrem. Truskawki (mrożone trzeba wcześniej rozmrozić) pokrój, posyp cukrem pudrem, a po chwili odlej część wydzielonego soku.

 

Żółtka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym, dodaj sól, mą i wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i połącz z masą żółtkową.

 

Rozgrzej mocno patelnię, włóżuszcz, a gdy się roztopi, wlej ciasto, przykryj patelnię i smaż omlet na bardzo małym ogniu 5-7 minut. Gdy masa się zetnie i zrumieni od spodu, odwróć grzybek na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.

 

Gotowy grzybek przełóż na talerz, na wierzch wyłóż truskawki wraz z wydzielonym sokiem.

 

Podawaj gorący, pokrojony na porcje, ze słodką śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin