Krem czekoladowo-waniliowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Krem czekoladowo-waniliowy

Krem czekoladowo-waniliowy

 

Składniki na 4 porcje:

pół litra mleka

2 łki proszku Budyniu waniliowego WINIARY

2 łki cukru

2 jaja

2 łki ajerkoniaku

pół tabliczki czekolady deserowej

Cukier wanilinowy WINIARY

4 łki bitej śmietany

drobne ciasteczka lub wafelki

wiśnie kandyzowane

 

Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie dokładnie wymieszaj z 4 łkami zimnego mleka i proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotuj, odstaw z ognia. Dodaj utarte żółtka, ogrzewaj powoli na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania dosyp cukier wanilinowy. Pianę dodawaj stopniowo do gorącej masy.

 

Krem podziel na dwie części. Czekoladę zetrzyj na tarce, odłóż odrobinę do dekoracji, a resztę wymieszaj z połową kremu. Drugą połowę przygotowanego kremu wymieszaj z ajerkoniakiem. Do czterech pucharków nałóż warstwami oba rodzaje kremu. Deser wstaw do lodówki. Przed podaniem ozdób kleksem bitej śmietany, wisienką kandyzowaną, ciasteczkami i posyp czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin