Klementynki w orzeźwiającym deserze lodowym.rtf

(5 KB) Pobierz
Klementynki w orzeŸwiaj¹cym deserze lodowym

Klementynki w orzeźwiającym deserze lodowym

 

Składniki:

6 klementynek

20 dag cukru

100 ml wody

20 dag śmietany kremówki

 

Klementynki sparz, z czterech z nich skrój wierzchy, a miąższ wydrąż łeczką. Miseczki i wierzchy włóż do lodówki. Natomiast miąższ przetrzyj przez sitko do rondla.

 

Z pozostałych dwóch klementynek zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Sok, skórkę, cukier i wodę dodaj do miąższu i gotuj przez kilka minut. Po ostudzeniu wstaw krem do zamrażalnika na 3 godziny (od czasu do czasu go zamieszaj).

 

Śmietanę schłó w lodówce, a następnie ubij na sztywno, delikatnie połącz z kremem i na kolejną godzinę wstaw do zamrażalnika. Miseczki napełnij kremem i przykryj wierzchami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin