Jabłka w cieście.rtf

(6 KB) Pobierz
Jab³ka w cieœcie

Jabłka w cieście

 

Składniki na 4 porcje:

2-3 duże jabłka

sok z cytryny

2 jaja

około 4 łek mąki

niepełna szklanka jogurtu naturalnego

szczypta proszku do pieczenia i soli

łeczka cukru

uszcz do smażenia

cukier puder z wanilią

 

Jaja roztrzep z jogurtem, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Nie przerywając mieszania, dosypuj mą dotąd, aż ciasto będzie miało konsystencję kwaśnej śmietany. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w plastry grubości 5mm. Teraz skrop je sokiem z cytryny - dzięki temu jabłka nie ściemnieją. Nadziewaj płatki jabłka na widelec, maczaj w cieście i kładź na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Kiedy zarumienią się z obu stron, odsączaj z tłuszczu na bibule i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

 

Dla odmiany jogurt możesz zastąpić piwem lub wodą mineralną. Jeśli dodasz osobno ubitą pianę z białek, placki bę pulchniejsze.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin