Tort serowy z kiwi.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort serowy z kiwi

Tort serowy z kiwi

 

Składniki:

ciasto:

2 jaja

łka mąki pszennej

łka mąki ziemniaczanej

2 łki cukru

do dekoracji:

krokant

masa:

50 dag zmielonego sera twarogowego

pół łki esencji pomarańczowej

3/4 szklanki cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

szklanka śmietany 36-proc.

3 łeczki Żelatyny WINIARY

do dekoracji:

6 owoców kiwi

 

Zacznij od przygotowania ciasta: żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na krem. Z białek i 2 łek bardzo zimnej wody ubij pianę. Oba rodzaje mąki przesiej na masę z żółtek, dodaj do nich pianę i wszystko bardzo delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy wyłonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Przygotuj masę serową: żelatynę namocz w 4 łkach wody i rozpuść, lekko ją podgrzewając. Ser utrzyj z esencją pomarańczową, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj ubitą na sztywno śmietanę, żelatynę i wymieszaj.

 

Masę serową przełóż teraz na ostudzone ciasto, delikatnie wywnaj powierzchnię i wstaw na 3 godziny do lodówki. Tort obłóż plastrami obranego kiwi, boki obsyp krokantem - podawaj natychmiast po przygotowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin