5. VADEMECUM PIEKARZA.pdf

(1068 KB) Pobierz
603279307 UNPDF
[Wpisz tekst]
ABC DOMOWEGO PIEKARZA
1
Zakwas
16
Bagietki
Bajgle
22
Bułeczki
33
Chałki
44
Chlebki
49
Jestem często pytana o urządzenia, które warto mieć. Postanowiłam więc napisać o
niezbędnikach i zbędnikach kuchennych. Rzeczach, które się w kuchni przydają i ułatwiają
pracę. W poprzednim poście pisałam na temat maszyn do wypieku chleba.
Urządzenia AGD
Przedstawiam swoją subiektywną opinię. Uważam, że lepiej poczekać i kupić urządzenie
lepszej marki i mieć je dłużej i tym kieruję się w dobieraniu domowego sprzętu. Przez wiele
lat miałam do dyspozycji jedynie blender ręczny (ostatni na liście) i świetnie funkcjonowałam
robiąc nim serniki z kilograma sera czy inne wypieki. W tamtym czasie ciasta kruche
zagniatałam ręcznie. Jestem przeciwniczką wszelkich "kombajnów" - urządzeń, które mają
milion funkcji. Wolę mieć kilka rzeczy, które zostały zaprojektowane do wykonywania
określonych zadań. Gdybym z poniższej listy miała wybrać dwie rzeczy, wybrałabym mikser
ręczny i malakser. Są to urządzenia, dzięki którym robienie domowych wypieków i deserów
jest o wiele prostsze.
Mikser stojący
Urządzenie, którego używam najczęściej. Służy mi do ubijania, zagniatania ciast (hak) i
mieszania (wiosło). Od ok. 4 lat używam miksera planetarnego KitchenAid.
Mikser ręczny
1
32
603279307.010.png
[Wpisz tekst]
Jest to urządzenie, którego długo nie miałam, bo wydawało mi się zbędne. Dziś używam go
równie często (o ile nie częściej) niż miksera stojącego. Kupiłam jeden z najprostszych
modeli marki Bosch. W swoim wyborze kierowałam się przede wszystkim tym, by urządzenie
było lekkie i miało mało końcówek (w tym wypadku haki do zagniatania i końcówki do
ubijania). Warto zwrócić uwagę na to, by mikser wygodnie leżał w dłoni, nie był zbyt ciężki i
miał w miarę dużą moc, by radził sobie z większą ilością ciasta. Dodatkowa zaleta
pokazanego przeze mnie miksera - cena. Kosztował 79 PLN.
Malakser
Mam podstawową wersję malaksera z nożami do siekania, tarkami do tarcia i tarczą do
krojenia warzyw na plasterki (np. jabłek na szarlotkę. Używam przede wszystkim
metalowego ostrza, które służy do siekania, ale również świetnie sobie radzi z
przygotowaniem ciasta kruchego. Lubię też funkcję tarcia (tonę marchwi na ciasto
marchewkowe ściera w kilka minut). Przy wyborze malaksera warto zwrócić uwagę na to, by
poszczególne części łatwo było złożyć i rozłożyć do umycia, by ostrza były solidne.
Blender ręczny, tzw. żyrafa.
Do ucierania musów, szybkiego posiekania orzechów lub ziół czy ubicia małej ilości
składników np. na ciasto. Od kiedy mam inne urządzenia, tego używam przede wszystkim do
miksowania zup, przygotowywania past do kanapek itp.
2
603279307.011.png 603279307.012.png 603279307.013.png
[Wpisz tekst]
Waga kuchenna
Duży wybór wag kuchennych, dostępnych również przez Internet, ma Leclerc Przy wyborze
wagi ważne dla mnie było to, by: - miała 2 funkcje ważenia (w gramach i uncjach, jeśli
korzystamy z zagranicznych książek, w których są podane takie miary, jeśli nie,
prawdopodobnie wystarczy nam ważenie w gramach) - miała płaską powierzchnię - tak, by
można było postawić na niej dowolną miskę. Tutaj ważna jest również funkcja tarowania,
czyli ważę mąkę, zeruję urządzenie i mam możliwość ważenia kolejnych składników
dosypywanych czy dolewanych do tej samej miski - precyzja ważenia do 1 grama (większość
wag waży w zakresie do 2-5 g, a to ważne np w przypadku ważenia małych ilości, jak np.
drożdże czy sól)Używam wagi kuchennej marki Salter. Miałam już różne, ale tą mam
najdłużej i działa niezawodnie.
Zdjęcia pochodzą ze stron Bosch-agd.pl, Vivamix.pl, salterhousewares.com, hipernet24.pl
Miary i wagi
1 szklanka = 1 cup = 250 ml = 16 łyżek
1/16 szk. = 1 łyżka
1/8 szk. = 2 łyżki
1/6 szk. = 2 łyżki+2 łyżeczki
1/4 szk. = 4 łyżki
1/3 szk. = 5 łyżek+1 łyżeczka
1/2 szk. = 8 łyżek
2/3 szk. = 10 łyżek+2 łyżeczki
3/4 szk. = 12 łyżek
1 oz - 1 uncja - 28 g
1 łyżka=3 łyżeczki=1/2 oz = 15 ml
Jestem często pytana o maszyny do wypieku chleba. Ci, którzy nigdy nie piekli pieczywa w
domu często myślą, że maszyna jest koniecznością do tego, by uzyskać w domu dobry
chleb. Liczą też na to, że z maszyny będą wyjmować np. chleb razowy. Poniżej moja krótka
opinia na temat tego typu urządzeń. Miałam do czynienia z dwoma firmami - Panasonikiem i
Clatronikiem. Osobiście od kilku lat używam tego pierwszego, ale z tego co wiem, zostały
wycofane z rynku polskiego. Innym automatem, z którego korzystałam jest Clatronic BBA
3
603279307.001.png 603279307.002.png 603279307.003.png
 
[Wpisz tekst]
2605. Jest to w miarę niedroga maszyna, która ma wszystkie potrzebne funkcje i działa
bezproblemowo. Można ją kupić np. na stronie www.chlebpolski.pl Te dwie maszyny znam i
mogę polecić. Teraz już nie piekę w maszynie, tylko w piekarniku, a w niej wyrabiam
większość ciast drożdżowych i chlebów. Chleby na zakwasie nie potrzebują długiego
wyrabiania i do ich przygotowania wystarczy mikser.
Dwa mieszadła czy jedno?
Dwa mieszadła może zapewniają dokładniejsze wymieszanie ciasta, ale należy pamiętać, że
jeżeli zamierzamy piec w maszynie, upieczony w ten sposób chleb będzie miał od spodu
dwie dziury po mieszadle. Pewnym rozwiązaniem jest wyjmowanie mieszadeł po wyrobieniu
ciasta, a przed pieczeniem. Jeśli komuś się chce...
Jakie wiaderko?
Jestem zwolenniczką raczej niskich wiaderek - zwłaszcza, jeśli zamierzamy w maszynie
piec. W wiaderkach wysokich, przy dużej ilości składników, maszyna może niezbyt dokładnie
je wyrobić.
Ile programów?
Tak naprawdę programy, których używam najczęściej to program podstawowy (Basic) oraz
program do samego zagniatania ciasta (Dough). Myślę, że wszystko zależy od tego, ile
zamierzamy korzystać z maszyny. One mają zwykle dużo programów dodatkowych, jak
pieczenie chleba razowego czy francuskiego. Ja korzystałam z nich na początku. Z czasem,
kiedy przestałam piec w maszynie, a zamiast tego tylko wyrabiałam w niej ciasto, które
piekłam w piekarniku - zrezygnowałam ze wszystkich programów oprócz dwóch wcześniej
wymienionych.
Na koniec:
Nie znam nikogo, komu udało się wyjąć z maszyny do wypieku chleba prawdziwy 'wiejski'
chleb czy też chleb razowy. Maszyna jest doskonałym urządzeniem dla wszystkich, którzy
zamierzają piec w niej raczej proste chleby, zwłaszcza te na drożdżach. Dla tych, którym
brakuje czasu na zagniatanie, pilnowanie, zaglądanie. Najlepsze efekty uzyskuje się piekąc
w niej pszenne pieczywo - zwykle bardzo dobrze wyrasta i się wypieka. Chleby na zakwasie
potrzebują innego rytmu wyrastania i zagniatania. Przede wszystkim nie potrzebują tak
długiego czasu wyrabiania ani wysokiej temperatury.
Zdjęcia pochodzą ze stron: www.panasonic.com i www.mieszanki.pl
Akcesoria do wypieku chleba
4
603279307.004.png 603279307.005.png
 
[Wpisz tekst]
Dzisiaj chciałabym napisać kilka zdań o akcesoriach przydatnych w domowym wypieku
chleba. O niektórych z nich pisałam wcześniej, więc odsyłam do podanych niżej linków. To
urządzenia i akcesoria, które pojawiają się w publikowanych przeze mnie przepisach, zatem
dziś chciałabym je pokazać. Kilka lat temu, kiedy zaczęłam piec chleb w domu, stopniowo
zaopatrywałam się w niezbędne mi akcesoria. Kupowałam je w różnych miejscach, często
zupełnie przypadkiem.
Dla mnie podstawowymi akcesoriami są przede wszystkim:
Mikser, waga, miska do wyrabiania ciasta (używam szklanych i plastikowych), łopatka do
wygarniania ciasta z miski, formy keksowe o różnych rozmiarach (do wypieku bochenków o
wadze 400-1000 g), spryskiwacze: do wody i oleju i lniane ścierki, które w kuchni mają wiele
zastosowań - począwszy od wyściełania nimi koszyczków do chleba, na przykrywaniu
upieczonego bochenka kończąc. Bardzo lubię piec w glinianym garnku i nie wyobrażam
sobie pieczenia bez kamienia do pizzy. W ubiegłym roku dostałam domowy, żarnowy młynek
do mielenia zbóż i od tamtej pory razową mąkę przygotowuję w domu sama, z
ekologicznego ziarna.
Poniżej wypisałam jednak akcesoria, które stanowią podstawę. Pozostałe są ułatwiającym
życie dodatkiem.
Niezbędne:
Waga, o rodzajach dostępnych i proponowanych przeze nie wag, pisałam tutaj. Miarki - do
odmierzania suchych i płynnych składników. Można również używać domowych łyżek i
łyżeczek, ważne tylko by w jednym przepisie posługiwać się tą samą miarą.
Formy do wypieku: keksówki. Używam zarówno silikonowych, jak i stalowych form o różnych
wymiarach - pd zupełnie małych, na 1/4 bochenka, poprzez spore, do bochenków o wadze
do 1 kg.
Lniane ściereczki
kuchenna kratka do studzenia
Przydatne:
Kamień do pieczenia
Garnek rzymski, Romertopf, o którym szczegółowo pisałam tutaj .
Maszyna do wypieku chleba, o której pisałam tutaj.
Urządzenia AGD: mikser, blender, malakser - pisałam o nich tutaj.
Koszyczki do wyrastania
Hak do wyrabiania ciasta
Żyletka do nacinania
Spryskiwacz do wody
Spryskiwacz do oleju
Łopata
Młynki do domowego mielenia zbóż
Miarki do odmierzania składników:
5
603279307.006.png 603279307.007.png 603279307.008.png 603279307.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin